Η επόμενη ημέρα μετά τη συνάντηση Βαρθολομαίου-Αναστάσιου στην Αθήνα

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Στην Αθήνα, σε κεντρικό ξενοδοχείο, συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, με αφορμή την παρουσία των δύο στην Αθήνα και τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Συνέδριο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων του περιοδικού «Θεολογἰα».

Οι σχέσεις των δύο ανδρών, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχαν «παγώσει», με τον  Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, όχι απλώς να εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση για μη αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εμμέσως δηλαδή, απορρίπτοντας την απόφαση του Φαναρίου, αλλά και με αφορμή τη διένεξη Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μόσχας, με τα Τίρανα να επιδιώκουν λύση μέσω της σύγκλησης μιας πανορθόδοξης Συνόδου, την οποία, και άλλωστε, μόνιμα επιζητούν.

Αυτή η θέση ενοχλεί το Φανάρι, αποκλειστικό προνόμιο του οποίου είναι η σύγκληση πανορθόδοξης Συνόδου, κυρίως, όμως, ενοχλεί η όλη αποτύπωση της εικόνας που προωθούν τα Τίρανα, ότι Φανάρι και Μόσχα έχουν αμφότεροι δίκιο, καθένας από την πλευρά του.

Αυτή η «απομόνωση» των Τιράνων εντάθηκε και με με αφορμή την εκλογή και χειροτονία του επισκόπου Φιλομηλίου κ.Θεοφάνη, στην οποία και προέβη το Φανάρι για τις λατρευτικές-ποιμαντικές ανάγκες των Αλβανόφωνων Κοινοτήτων στις ΗΠΑ, στην ουσία, μη λαμβάνοντας υπόψιν τις αντιδράσεις της Εκκλησίας της Αλβανίας.

Η επόμενη ημέρα, μετά τη συνάντηση των δύο Προκαθημένων, βρίσκει Βαρθολομαίο και Αναστάσιο μακριά τον έναν από τον άλλο, καθώς το κλίμα δεν άλλαξε μεταξύ τους, διατηρώντας ο καθένας του, στην ποιμαντική επιρροή που του αναλογεί, τις θέσεις του.

Την ίδια ώρα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα Τίρανα, πλέον, ακολουθούν το «άρμα» της Μόσχας, υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα τις απόψεις και θέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας.

Μένει το επόμενο διάστημα να φανεί κατά πόσον αυτό μπορεί να είναι αληθές και πρακτέο επί του εκκλησιαστικού πεδίου. Πάντως, Βαρθολομαίος και Αναστάσιος θα κάνουν καιρό να συναντηθούν εκ νέου, μετά την «άκαρπη» μεταξύ τους συνάντηση στην Αθήνα, εκείνο το απόγευμα της Πέμπτης.

TOP NEWS