Η Οικουμενικότητα των Αγίων και τοπικιστικές παρεμβάσεις

  • Δόγμα

Πανηγυρίζει η Φθιώτιδα για την υπογραφή της Συνοδικής Πράξης Αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε στο Φανάρι τη Συνοδική Πράξη Αγιοκατατάξεως του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του ταπεινού και πράου ιερομονάχου, που επέρασε όλη τη μοναστική ζωή του διακονώντας τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο που πλησίαζε κοντά του. Το Φανάρι είχε προχωρήσει στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στις 14 Ιουνίου 2022.

Στην υπογραφή της Συνοδικής Πράξης Αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος παρέστησαν Αρχιερείς του Θρόνου από όλον τον κόσμο, αλλά και μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας και ασφαλώς ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, του οποίου οι άοκνες ενέργειες επίσπευσαν την απόφαση αγιοκατάταξης του πανθομολογούμενου αγίου ανδρός, Οσίου Βησσαρίωνος.

Παρόντες στην τελετή-Πράξη της υπογραφής της Αγιοκατάταξης του Οσίου ήταν και πολλοί φορείς και κάτοικοι της Φθιώτιδος, 250 στον αριθμό, κληρικοί και λαϊκοί, οι οποίοι έσπευσαν από χαρά να βρεθούν στο Φανάρι, σε αυτή την ομολογουμένως ιστορική στιγμή της υπογραφής.

Μάλιστα, πολλοί τοπικοί άρχοντες της Φθιώτιδας, πολιτειακοί και δημοτικοί φορείς, τόσο της Περιφέρειας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασαν την πηγαία χαρά τους, το δικαιολογημένο «καμάρι» τους, την ευφροσύνη της καρδιάς τους, που ακόμη ένας άγιος του τόπου τους, καθώς ο Όσιος εγκαταβίωσε για πολλά χρόνια στην Ι. Μονή Αγάθωνος και ετάφη εκεί, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και τ᾿ όνομά του ενεγράφη στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο.

Αντιλαμβάνομαι τη χαρά των ανθρώπων. Άλλωστε, έχουν δεσπότη ικανό, αεικίνητο, πνευματικά εμβριθή, ο οποίος ακατάπαυστα «οργώνει» ιεραποστολικά και ποιμαντικά την μητροπολητική του περιφέρεια, φθάνοντας στην πλέον απομακρυσμένη ορεινή κοινότητα, λειτουργώντας στον πλέον μικρό και «ξεχασμένο» ναό.

Ως εκ τούτου, γράφω συμπληρώνοντας ολίγα τινά στη χαρά των Φθιωτών και ευσεβών προσκυνητών. Οι άγιοι, ακόμη και πριν κλείσουν τα μάτια τους επί της γης, δεν είχαν πατρίδα, πόσο μάλλον μετά την κοίμησή τους. Ισχύει για την οσιότητα και αγιότητά τους το «όπου γη και πατρίς», προβάλλοντας την οικουμενικότητα και παγκοσμιότητα της αγιοπνευματικής χάρης που ενοίκησε εντός τους, αγιοπνευματικής χάρης που κατέστησε ακόμη και αυτά τα σώματα επί της γης, αλλά και μετά θάνατον, ως ιερά λείψανα, δοχεία του Παναγίου Πνεύματος, μυροθήκες της χάριτος, κατοικητήρια Αυτής της Παναγίας Τριάδος.

Κάθε τοπικιστική αναφορά και αποστεωμένη προσπάθεια οικειοποίησης ενός αγίου, δεν αναφέρομαι εδώ στους ευσεβείς κατοίκους της Φθιώτιδας, διαταρράσσει αυτή την οικουμενική προβολή της οσιότητας, «κοντένει», ανθρωπίνως πάντα, την παγκόσμια διάσταση της χάριτος, περιορίζει την αγιότητα.

Η Ορθοδοξία πανηγυρίζει, η Εκκλησία λαμπρύνεται και εορτάζει, η Φθιώτιδα διαλαλεί όσα θαυμαστά και διά ζώσης γεύθηκε και γνώρισε από τον Όσιο της καρδιάς μας, Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη.

Ας ενώσουμε τη χαρά μας με τον ευσεβή λαό της Φθιώτιδας, με τη Μητρόπολη και τον Μητροπολίτη κ. Συμεών, που ακατάπαυστα και ακούραστα ποιμαίνει θεοφιλώς το ποίμνιό του. Και μαζί, «εν ενί στόματι», ας διατρανὠσουμε την οικουμενικότητα των Αγίων, την οσιότητα και αγία ζωή του ταπεινού, ιλαρού και πράου, του εκ της Ι. Μονής του Αγάθωνος ορμώμενου, Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και θαυματουργού.

TOP NEWS