Η σημασία του όρου «άγιος»

  • Δόγμα

Μια διδακτική ιστορία που αναφέρεται στην έννοια και σημασία του όρου «άγιος» στην Ορθόδοξη Θεολογία.

Του Αρχιμ. Βασιλείου Γοντικάκη

Ήρθε ένα παιδί στο Μοναστήρι καί μού λέει: Έχω σχέση με την Εκκλησία. Καί τού λέω, εντάξει, καλά κάνεις. Καί μού είπε την ιστορία του. Ήταν μαθητής, με γονείς διαζευγμένους. Είχε διαβάσει Νίτσε, Σαρτρ… Το είχε ρίξει έξω. Έκανε τον πολύ άθεο καί μοντέρνο. Στο σχολείο φυσικά κορόιδευαν το θεολόγο. Κάποτε έφυγε ο θεολόγος, τον οποίο κορόιδευαν, καί θα ερχόταν ένας άλλος. Μετά από λίγο τούς είπαν ότι δεν θα έρθει άλλος, αλλά θα έρθει άλλη. Οπότε είπαν: «πολύ ωραία, θα σπάσουμε πλάκα με τη θεολόγο». Καί ετοιμάστηκαν να την υποδεχτούν με ερωτήσεις ειρωνικές, μέχρι καί ανυπόφορα αυθάδεις, προκλητικές.

Η θεολόγος ήρθε. Μπήκε στην τάξη καί άρχισε η βροχή των ερωτήσεων, τα χαμόγελα κ.λ.π. Αυτή έμεινε απαθής, έκανε το μάθημα. Την άλλη μέρα ξανάγινε το ίδιο καί την τρίτη μέρα επανελήφθη… Η θεολόγος συνέχιζε τη δουλειά της. Οπότε τα παιδιά άρχισαν να παραξενεύονται. Ο συγκεκριμένος μαθητής άρχισε να διερωτάται σοβαρά: Μα, τι γίνεται εδώ; Αν τυχόν κάποιον χτυπάς καί τον περνούν οι σφαίρες σου από την μία μεριά στην άλλη καί αυτός δεν παθαίνει τίποτε, θα πρέπει ή φάντασμα να είναι ή να παίρνει δύναμη από κάπου αλλού. Εδώ κάτι συμβαίνει.

Πράγματι, σε λίγο χρόνο άλλαξε η συμπεριφορά των μαθητών. Αυτή-συνέχισε να μού λέει το παιδί-ήταν γιά μένα ο μοναδικός άνθρωπος πού συνάντησα στη ζωή μου. Αυτή έγινε η μάνα μου καί σε αυτήν άνοιξα την καρδιά μου. Αυτή με οδήγησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το παιδί ήταν φοιτητής, πήγαινε στην Εκκλησία, εξομολογιόταν καί είχε σχέση με τούς Αγίους.

Νομίζω ότι η θεολόγος αυτή παρουσίασε στην πράξη ποιό είναι το αρχέτυπο της Ορθοδοξίας, τι είναι ο Άγιος. Δηλαδή αυτή παρουσίασε έργο το πως πολιτεύθηκε ο Χριστός στο πάθος. Αυτή έδωσε στα παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει το «ουκ απειθώ ουδέ αντιλέγω». Αυτή υπέμεινε τα πάντα, άφησε τα παιδιά να τη βρίσουν-καί είχε τη δύναμη να το κάμει. Αφού τελείωσε όλο το βρίσιμο, αφού τελείωσε όλη η μανία, τα παιδιά έγιναν δικά της παιδιά. Καί στη συνέχεια, αυτή τα οδήγησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλαδή στο Χριστό, στην Παναγία καί στούς Αγίους, καί έτσι τούς έδωσε τη δυνατότητα της σωτηρίας.

TOP NEWS