Η σημασία του σταυρού μας

  • Dogma
σαρακοστή

Ο ερχομός μας εις τον κόσμον, εις την ζωήν, αυτός είναι, να πειρασθούμεν, να δοκιμαστούμεν και να υποφέρουμεν, με υπομονήν.

Γέροντα Παναή του εκ Λύσης

Είπε ο Χριστός· «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι». Γι’ αυτό, εάν θέλουμεν να Τον ακολουθήσουμεν, να ετοιμάσουμεν την ψυχήν εις πειρασμόν.

Στενή η πύλη και τεθλιμένη η οδός, και διά πολλών θλίψεων, να εισέλθουμεν εις την ζωήν. «Πολλαί αι θλίψεις των δικαίων», και «πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζείν εν Χριστώ διωχθήσονται», και «ει εμέ εδίωξαν και ημάς διώξουσιν». Εάν υπήρχε κάτι άλλο ωφέλιμο και χρήσιμο για την σωτηρίαν μας, εκτός από τις θλίψεις και τα παθήματα, θα το δίδασκε ο Ιησούς με λόγους και με παραδείγματα.

Ο Σταυρός είναι η σωτηρία, ο Σταυρός είναι η ζωή. Ο Σταυρός είναι ο προστάτης ενώπιον των εχθρών, δίνει δύναμιν και τελειοποιεί την αγιότητά μας. Πρώτος ο Ιησούς εβάστασε τον Σταυρόν του, και απέθανε επ’ αυτού, προς χάριν μας και για την σωτηρίαν μας.

Από βρέφος έγινε πρόσφυγας εις την Αίγυπτον, εδιώχθη, υβρίστη, υπέστη ραβδισμούς, λόγχην, Σταυρόν και θάνατον, μετά όλοι οι άγιοι, όλοι οι μάρτυρες και ακόλουθοί του. Εάν συμπάσχουμεν, θα συνδοξαστούμεν και θα συμβασιλεύσουμεν.

Εις τους Μακαρισμούς ποιους εμακάρισεν ο Χριστός; Μακάριοι οι πενθούντες, μακάριοι οι κλαίοντες, μακάριοι οι δεδιωγμένοι, οι πραείς, οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται.

Ουκ άξια τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς.

Πρώτα είναι οι κόποι και ο αγώνας και έπειτα ο μισθός.

TOP NEWS