Ιωαννίνων Μάξιμος: Ο Αρχιεπίσκοπος αδικήθηκε – Του οφείλουν συγγνώμη οι Ιεράρχες

  • Dogma
ιωαννίνων

Το ρόλο της δυναμικής υπεράσπισης του Αρχιεπισκόπου ανέλαβε σε χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη  ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, κάνονας μάλιστα,  λόγο για μια αδικία εις βάρος του Μακαριωτάτου από τους Ιεράρχες που τον εμφάνισαν ως αλαζόνα. 

Αναφορικά με τη δήλωση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος την Λιβαδειά ότι θα μιλήσει τελευταίος ο Μητροπολίτης Ιωαννίων σημείωσε με νόημα ότι «Ως πρόεδρος της Συνόδου δικαιούται να μιλήσει τελευταίος, να συνοψίσει και να πει τι ακριβώς συμβαίνει από την πλευρά την δική του».

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσε το τοπίο των όσων συνέβησαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Μάξιμος μιλώντας στην εκπομπή «Η επόμενη ημέρα» και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «έγινε μια αδικία αυτές τις ημέρες. Εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος ως αλαζόνας, ο οποίος δεν άφησε κάποιους Αρχιερείς να μιλήσουν. Αυτό δεν είναι ούτε σωστό, αλλά ούτε δίκαιο!», διευκρινίζοντας έτσι πως κάποιοι αρχιερείς παραβίασαν τον κανονσμιό της Συνόδου, καθώς θέλησαν να εκφωνησουν εισήγηση εκτός ημερησίας διατάξεως.

«Οι Αρχιερείς που παίρνουν τον λόγο σύμφωνα με τον κανονισμό έχουν συγκεκριμένη ώρα να μιλήσουν, και επίσης δεν επιτρέπεται να εκφωνήσουν εισηγήσεις και να αγορεύσουν. Το λέω αυτό γιατί παραπονέθηκε ο Άγιος Μεσσηνίας, αλλά κατ΄ εμέ κακώς παραπονέθηκε, διότι ομίλησε περισσότερο απ΄ όλους και δεύτερον ο ίδιος είπε ότι θέλει να διαβάσει την εισήγησή του, και αυτό από τον κανονισμό της Συνόδου απαγορεύεται. Άρα λοιπόν δεν τον αδίκησε κάποιος, μίλησε περισσότερο απ’ όλους και μάλιστα το έκανε κατά παράβαση των άρθρων που διέπουν τον κανονισμό της Συνόδου».

Ο Σεβασμιώτατος Ιωαννίνων στο πλαίσιο της συνέντευξή του, μίλησε – χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει- και  για έναν αρχιερέα που έπαιρνε τον λόγο μόνος του και φώναζε, αναγκάζοντας τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων να επικαλεστεί τον κανονισμό της Συνόδου που προβλέπει ότι οφείλει να πάρει την άδεια από το Προεδρείο για να ομιλήσει και όχι να παίρνει τον λόγο από μόνος του, θέλοντας να επιβάλλει την γνώμη του. «Ο Αρχιεπίσκοπος αδικήθηκε και πρέπει οι Άγιοι αδελφοί να ζητήσουν ένα συγγνώμη που τον χαρακτήρισαν αλαζόνα και ότι δεν τους επέτρεψε να μιλήσουν».

Τέλος, σχετικά με τις αποφάσεις της Ιεραρχίας επί της συμφωνίας Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού, ο Μητορπολίτης Ιωαννίνων σημείωσσε ότι «συνεχίζουμε τον διάλογο με την Κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ότι εξετάζουμε τα σημεία ένα-ένα για να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε(…) Η Κυβέρνηση μπορεί να προτείνει ότι θέλει. Από την πλευρά της η Ιεραρχία είπε, ότι δεν θέλει να θιγεί το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών και να παραμείνει όπως έχει. Αυτά είναι δύο θέματα διαφορετικά τα οποία θα εξετάσουμε(…) Βεβαίως πρέπει να πούμε εξαρχής ότι όταν γινόταν αυτή η πρόταση, η οποία ανακοινώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνει οτιδήποτε αν δεν το επεξεργαστούν πρώτα οι Νομικοί και δεν το εγκρίνει η Ιεραρχία».

 

TOP NEWS