Καισαριανής Δανιήλ: «Νέο έτος – καινή ζωή»

  • Δόγμα

Πολλοί επίστευσαν, ότι με την με την ανάπτυξη των επιστημών και της γνώσεως θα έλυαν τα προβλήματα των ανθρώπων, θα επέφεραν την πρόοδο και την ανάπτυξη. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βύρωνος, Καισαριανής και Υμηττού κ. Δανιήλ

         Κατά πρώτον λόγο ευχόμαστε ο των αιώνων ποιητής και Δεσπότης να μας αξιώσει να διανύσουμε την πληρότητα των ημερών Του και εν συνεχεία να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε αυτογνωσία.

Η ανατολή του Νέου Έτους 2023 μας καλεί να προβληματισθούμε προσωπικώς, μελετώντας πολύ σημαντικά θέματα:

α΄. Η απαξίωση της ζωής

Η κυριαρχία των παθών μαστίζει την κοινωνία μας. Φόνοι, ληστείες, βιασμοί, απαγωγές, απάτες παρελαύνουν καθημερινώς με αύξουσα τάση και σχολιάζονται στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών.

Η ζωή φαίνεται να μην έχει καμία αξία. Τα ήθη αγρίεψαν. Ο φόβος, η ανασφάλεια κυρίευσαν την ψυχή των ανθρώπων.

Αιτία αυτής της καταπτώσεως είναι η απομάκρυνση από τον Θεό και η απόρριψη του αγίου θελήματός Του.

Αυτή την κατάσταση αποτυπώνει ο απόστολος Παύλος, γράφοντας:

«Γι’ αυτό, στην πράξη αγνοούν το γεγονός πως μόνο ο Θεός μπορεί να δικαιώσει τον άνθρωπο, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να δικαιωθούν με τα έργα τους. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν αποδέχτηκαν τη δικαίωση που προσφέρει ο Θεός μέσω του Χριστού. Γιατί ο Χριστός είναι το τέλος του νόμου, αφού εκπληρώνει το σκοπό του, δίνοντας τη σωτηρία σ’ όποιον πιστεύει» (Προς Ρωμαίους ι΄, 3,4).

Σύμφωνα μ’ αυτούς τους λόγους, ο Ιησούς Χριστός εκπληρώνει το σκοπό του κάθε νόμου, ρυθμίζοντας με δικαιοσύνη τις σχέσεις και την ζωή των ανθρώπων και στηρίζει τις αιώνιες αξίες που στολίζουν την ζωή μας

β΄. Η απομυθοποίηση της επιστήμης

Πολλοί επίστευσαν, ότι με την με την ανάπτυξη των επιστημών και της γνώσεως θα έλυαν τα προβλήματα των ανθρώπων, θα επέφεραν την πρόοδο και την ανάπτυξη. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Η εμπειρία που αποκτήσαμε τον καιρό της πανδημίας απέδειξε, ότι η επιστήμη αδυνατεί να προστατεύσει απολύτως την υγεία, την ζωή, την κοινωνία από τις ποικίλες απειλές.

Ο λόγος αυτής της αδυναμίας της επιστήμης είναι προφανής. Χωρίς να απαξιώνουμε την επιστήμη που αναπτύχθηκε κατά το θέλημα του Θεού, δεν παραλείπουμε όμως, να τονίσουμε, ότι η επιστήμη δεν καταργεί τον Θεό.  Όσοι στο όνομα της επιστήμης τους επιδιώκουν να καταργήσουν και να πολεμήσουν τον Θεό, τελικώς παγιδεύονται, και «αλυσοδέσμιοι» παραδίδονται εις την αιώνιαναιχμαλωσίαν.

Ο Προφήτης Ησαΐας προειδοποιεί τουςαλλαζόνες και τους υπερόπτες:

«Μα εσύ βασίστηκες στην πονηριά σου και είπες: “κανένας δεν με βλέπει”. Η γνώση κι η σοφία σου σε παραπλάνησαν και σκέφτηκες πως είσ’ εσύ και δεν υπάρχει άλλος κανείς εκτός από σένα. Θα σου συμβεί κακό, που δε θα ξέρεις πως να το ξορκίσεις. Πάνω σου θα ’ρθει συμφορά που να την αποφύγεις δε θα μπορείς. Καταστροφή θα πέσει ξάφνου πάνω σου, που δε θα την έχεις προβλέψει. Κάθισε τώρα με τα ξόρκια και τις πολλές μαγείες σου, που σ’ έχουν απ’ τα νιάτα σου κουράσει. Ίσως μπορέσεις απ’ αυτά να ωφεληθείς, τη συμφορά ίσως μπορέσεις να την αποδιώξεις. Απ’ τουςπολλούς σου συμβουλάτορες κουράστηκες. Ας σηκωθούνε τώρα να σε σώσουν οι ουρανοσκόποι κι οι αστρολόγοι, που σου αναγγέλλουν κάθε μήνα τι πρόκειται να σου συμβεί. Θα γίνουν σαν το άχυρο κι η φωτιά θα τους κάψει. Δε θα μπορέσουν να σωθούν από της φλόγας την ορμή. Γιατί δε θα ’ναι ανθρακιά να ζεσταθούν, δε θα ’ναι αναμμένα κάρβουνα να κάτσουν αντικρύ τους. Έτσι θα καταντήσουνε οι μάγοι σου που από τα νιάτα σου σ’ απομυζούνε. Θα πάρουνε το δρόμο τους και θα περιπλανιούνται, κι ούτε ένας να σε σώσει δεν θα μπορεί» (Ησαΐου μζ΄, 10-15).

γ΄. Το εύθραυστον της ζωής και της υγείας.

Η πανδημία που ενέσκηψε και οδήγησε στο θάνατο πολλούς αδελφούς, μάς έδειξε περίτρανα το εύθραυστο της ζωής μας.  Ο αθέατος αυτός εχθρός αποδείχθηκε τόσο ισχυρός και ανάλγητος που ταλαιπωρεί, βασανίζει και εξοντώνει κάθε άνθρωπο, όταν τον συναντήσει απροστάτευτο.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός που διήλθε τον βίον Του «ευεργετών και ιώμενος» (Πράξεων ι΄, 38), όπως μαρτυρούν οι αυτόπτες μάρτυρες «Αυτός τας ασθενείας ημών έλαβε και τας νόσους εβάστασεν» (Ματθαίου η΄, 17).

Η αυτογνωσία θα μας οδηγήσει στη μετάνοια και την επιστροφή στο Ζωοδότη Κύριο.

TOP NEWS