Καισαριανής Δανιήλ: Βολές κατά Αρχιεπισκόπου για παραπτώματα – Θα τον κρίνει η ιστορία

  • Dogma
καισαριανής

Ευθείες βολές εναντίον του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου εξαπέλυσε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant’1, κατακρίνοντας τους χειρισμούς του Μακαριωτάτου αναφορικά με τη συμφωνία με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Δανιήλ εστίασε στο θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και δε δίστασε να κάνει λόγο για κανονικά παραπτώματα του Αρχιεπισκόπου, τα οποία δεν παραγράφονται ούτε μετά το θάνατο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα κανονικά παραπτώματα δεν παραγράφονται, οι πολιτικοί μπορεί να παραγράψουν τις ευθύνες τους. Τα κανονικά παραπτώματα και των μητροπολιτών και των συνοδικών μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου δεν παραγράφονται ούτε με τον θάνατο τους. Μπορεί και μετά τον θάνατο τους να επικριθούν και να κατακριθούν…» τόνισε ο μητροπολίτης Καισαριανής και επέμεινε: «Δεν παραγράφονται! Δεν μπορεί κανείς να πει «ότι έγινε έγινε ας το ξεχάσουμε» δεν ξεχνιόνται. Στην εκκλησιαστική ζωή τίποτα δεν ξεχνιέται», σημείωσε με νόημα ο δεύτερος εκ των Μητροπολιτών που αποχώρησαν από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρησή του, ο κ. Δανιήλ επέλεξε τη λακωνική, αλλά μεστή νοήματος απάντηση: «Αποχώρησα γιατί έπρεπε να αποχωρήσω».

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Σεβασμιώτατος Καισαριανής, προβάλλοντας την άρνησή του να αποδεχτεί τον ιστορικό χαρακτήρα της συμφωνίας, υπογράμμισε «Τον Αρχιεπίσκοπο θα τον κρίνει η ιστορία». Ενώ σε άλλο σημείο των λεγομένων του σημείωσε ότι τη στιγμή που η Εκκλησία βρίσκεται ενώπιον της αναθεώρησης του Συντάγματος, είναι αδιανόητο «να συζητήσουμε για περιουσία και μισθολόγιο και να αφήσουμε τα βαρύτερα του νόμου…».

Μεταξύ άλλων ανέφερε δε: «Δεν θα είμαι ο ιστορικός του μέλλοντος που από τώρα θα αποτιμήσω τις ενέργειες αυτές του μακαριωτάτου. Εγώ είμαι εκκλησιαστικός ποιμένας της Εκκλησίας (…) Δεν θέλω να κάνω κρίσεις για τις πολιτικές ενέργειες έχω την άποψη μου για τα θέματα αυτά αλλά εγώ απευθύνομαι στην Εκκλησία, στους αδελφούς μου τους αρχιερείς, στους αδελφούς μου τους ιερείς, στον Αρχιεπίσκοπο στον χώρο τον δικό μου, εκεί είναι η αναφορά μου Οι πολιτικοί απευθύνονται σε άλλα όργανα και σε άλλα περιβάλλοντα».

Με τα λεγόμενά του αυτά ο κ. Δανιήλ  επέλεξε να ρίξει τα βέλη του στον Αρχιεπίσκοπο για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και κάλεσε την Ιεραρχία να τον στηρίξει.

Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Αρχιεπίσκοπος στήριγμα του έχει την Ιεραρχία. Αν στηριχτεί σε αυτήν θα είναι ισχυρός», ενώ σε άλλο σημείο των λεγομένων του υπογράμμισε «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι κυβερνητικός, ποιμενάρχης είναι. Θα ήταν αδιανόητο να πάει με την Πολιτεία, θα ακύρωνε τον εαυτό του. Θα έλεγε ότι εγώ δεν ανήκω στους ιεράρχες αλλά ανήκω στους κυβερνητικούς αξιωματούχους;»

Σθεναρή αντίδραση της Ιεραρχίας – Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπεισε τους Ιεράρχες 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης του, ο Σεβασμιώτατος Δανιήλ φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι δεν υφίσταται περιθώριο αλλαγής της απόφασης της Ιεραρχίας

«Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπεισε την Ιεραρχία με τις εξηγήσεις που έδωσε και αυτό είναι δικό του θέμα. Επομένως η ομόφωνη απόφαση η οποία ελήφθη εμπεριέχει και αυτό το στοιχείο, οτι ο Μακαριώτατος δεν έπεισε τους ιεράρχες…».

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον της Εκκλησίας η αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν είναι νοητόν να συζητήσουμε για περιουσία και μισθολόγιο και να αφήσουμε τα βαρύτερα του νόμου…».

TOP NEWS