Καστορίας Σεραφείμ: Καλόν κέκτησθαι φίλους

  • Dogma
καστορίας

Στον περίφημο λόγο του προς τον ποιμένα, ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, ο συγγραφέας του ιερού και ασκητικού βιβλίου «Η Κλίμαξ των αρετών», μας λέγει το εξής χαρακτηριστικό : «Καλόν κεκτήσθαι φίλους τους νοερούς φίλους• ουδείς γαρ έτερος ούτω προς αρετήν ημίν συνεργεί»1. Δηλαδή, είναι καλό να αποκτήσεις ως φίλους τους νοερούς φίλους, διότι κανείς άλλος δεν μας βοηθά τόσο πολύ στην αρετή.

Στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, με την κρίση των αξιών που μαστίζει την κοινωνία μας, ο λόγος αυτός έρχεται να μας δημιουργήσει ορισμένες σκέψεις.
Και πρώτον, ποιοί είναι οι φίλοι μας;

Είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Είναι τα καλλιτεχνήματα του Αγίου Πνεύματος και οι περικαλλείς εικόνες του Θεού.

Είναι οι ζωντανοί και έμψυχοι ναοί του Θεού, που στολίζουν την Εκκλησία με τη συνεχή τους παρουσία.

Είναι οι θερμότατοι πρεσβευτές ενώπιόν του θρόνου της Θείας Μεγαλωσύνης.

Δεύτερον. Οι Άγιοι, οι φίλοι του Χριστού2, οι στρατιώτες του ουρανίου Βασιλέως, είναι συγχρόνως και οι βοηθοί μας στην παρούσα ζωή. Στη δύσκολη και κοπιαστική πορεία μας, στην έρημη, άβατη και άνυδρη γη που την κτυπούν τα κύματα της αμαρτίας και της απιστίας, που τη σαρώνουν οι άνεμοι του αθεϊσμού ως αποτελέσμα της προσκολλήσεώς μας στο δυτικό τρόπο ζωής και όχι στον ορθόδοξο τον οποίο μας κληρονόμησαν οι προπάτορές μας, αισθανόμαστε ζωντανή την παρουσία των Αγίων κάθε φορά που προσεγγίζουμε τη μορφή τους. Τα αυτιά μας συλλαμβάνουν την ήσυχη αναπνοή τους και τους ήρεμους ψιθυρισμούς των μυστικών προσευχών τους για εμάς τους ίδιους, για την Εκκλησία του Χριστού, για ολόκληρο τον κόσμο. Η προσευχή τους ως «φωνή υδάτων πολλών»3, μυριόστομη, φθάνει στο θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου.

Τρίτον. Απέναντι σ’ αυτήν την προσφορά των Αγίων και στην καθημερινή προστασία την οποία απολαμβάνουμε, χρέος μας είναι να τους τιμούμε και συγχρόνως να αντιγράφουμε τη ζωή τους. Γιατί κανείς, όπως θα πει ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, «δεν μπορεί να μας βοηθήσει στην αρετή, όσο αυτοί οι νοεροί μας φίλοι».

Στην τοπική Εκκλησία της Καστοριάς θα εορτάσουμε τις επόμενες ημέρες την Οσία Σοφία, η οποία ασκήθηκε στο φημισμένο μοναστήρι της Κλεισούρας. Οι εόρτιες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις 5 και 6 Μαΐου, επέτειο της οσίας κοιμήσεώς της.

Αυτή η αφανής Μυροφόρος, που έζησε μακρυά από τον κόσμο, τους επαίνους και τις δόξες της παρούσας ζωής, αναδείχθηκε από τη χάρη του Θεού πρέσβειρα στο θρόνο Του, κάνοντας ταυτόχρονα γνωστό το όνομά της στα πέρατα του κόσμου, ακόμη και στην Οδησσό, την Ουκρανία, την Αμερική, και φυσικά σε ολόκληρη την πατρίδα μας. Γι’ αυτό και πατρικά σας προτρέπω να συμμετάσχουμε στον εορτασμό αυτό, τόσο στον Πανηγυρικό Εσπερινό το απόγευμα του Σαββάτου, όσο και την επόμενη ημέρα, στη Θεία Λειτουργία.

Να ετοιμασθούμε, ακόμη, να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων, συμμετέχοντας έτσι στον αληθινό εορτασμό της μνήμης της Αγίας. Στο μοναστήρι της θα μας δοθεί η ευκαιρία να προσκυνήσουμε το χαριτόβρυτο τάφο της, καθώς τα μυροβόλα λείψανά της, καταθέτοντας όσα μας απασχολούν και μας προβληματίζουν, κυρίως δε την ασθένεια της ψυχής και του σώματος. Ιδιαίτερα να προσευχηθούμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, για τα αιχμάλωτα παιδιά μας, τον Άγγελο και τον Δημήτρη, για τους ασθενείς που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου. Έτσι, η Αγία θα μεταφέρει όλα τα αιτήματά μας στο ουράνιο Θυσιαστήριο, θα μας γεμίσει πνευματική χαρά και ευφροσύνη, χαρίζοντας στον καθένα μας την ευλογία και τη χάρη του Θεού, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Με αυτούς τους λόγους, σας ασπάζομαι όλους στο όνομα του Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και εύχομαι, δια πρεσβειών της Οσίας Σοφίας, να μας χαρίσει ο Θεός τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά Του.
1 Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, Κλίμαξ, Λόγος έτερος του αυτού εις τον Ποιμένα, κεφ. 16, εκδ. Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 1992, σελ. 385

2 Ιω. 14-15

3 Ψαλμ. 92,4

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ

 

TOP NEWS