Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Είναι 73 οι διαφωνούντες Ιεράρχες – Δυσμενείς εξελίξεις αν η Κυβέρνηση δράσει μονομερώς

  • Dogma
μεσσηνίας

«Θα Αντιδράσουμε αν η Κυβέρνηση δράσει μονομερώς» υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σεβασμιώτατος Μεσσηνίας Χρυσόστομος, εξηγώντας, παράλληλα, τους λόγους που οδήγησαν στην αποχώρησή του από την ιστορική πλέον συνεδρίαση της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή. 

Παράλληλα ο  Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, υπογράμμισε ότι η πλεινότητα των Μητροπολιτών είναι κάθετα αντίθετοι αναφορικά με την πρόταση της Κυβέρνησης στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.

«Θα κληθεί ο καθένας μέσα στο σώμα να αναλάβει τις ευθύνες τους. Επειδή λένε ότι οι αντιδράσεις για τη συμφωνία ήταν 3, δεν είναι τρεις οι Ιεράρχες αλλά 73 που διαφωνούν και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί» , ανέφερε χαρακτηριστιά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Στην ερώτηση για την αποχώρηση του από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι έγινε «για τον τρόπο με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος δεν μου επέτρεπε να διαβάσω την τοποθέτηση μου. «Από την αρχή της διαδικασίας έγινε προσπάθεια η σύζητηση να μην ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κείμενο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εκδηλώνει μια τέτοια συμπεριφορά στο σώμα της Ιεραρχίας» συμπλήρωσε για τα τεκταινόμενα της συνεδρίασης της Παρασκευής.

«Ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε με μια πρόταση στα χέρια του να γίνει διάλογος με την πολιτεία για το θέμα αυτό αλλά η Ιεραρχία δεν μπορούσε να συμφωνήσει χωρίς να τοποθετηθεί επί του κειμένου αυτού. Ίσως να ήταν λάθος συμβουλές από το περιβάλλον του ότι η συμφωνία μπορεί να πάει μέχρι τέλος χωρίς διαφωνίες από την Ιεραρχία» εξήγησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Επέμεινε, ακόμα, ότι είναι «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών καλώντας τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όσο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, το σώμα, δηλαδή, που θα υλοποιήσει την απόφαση της Ιεραρχίας, «να σεβαστούν την απόφαση της ιεραρχίας στην ολότητά της».

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της κυβέρνησης είπε ότι ήταν «απαράδεκτος ο απαξιωτικός τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απόφαση της Ιεραρχίας» υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι υπάρχουν νομικά κενά. Δεν ξεκαθαρίζεται τι νομική μορφή θα έχει το ταμείο που θα ασχολείται με τη μισθοδοσία των κληρικών».

Αν και, όπως είπε, δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη διαχείριση του ζητήματος από τον κ. Ιερώνυμο παρατήρησε ότι «ίσως έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έπρεπε στον πρωθυπουργό».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν υπάρχει ακόμα θέμα πρότασης μομφής στον Αρχιεπίσκοπο» επαναλμβάνοντας ότι «όλα μπορούμε να τα συζήτησουμε εκτός από τη μισθοδοσία του κλήρου. Τίθεται θέμα αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους κληρικούς».

Κατά τον ίδιο, τέλος, «θα χρειαστεί πολύς χρόνος, δεν ξέρουμε πότε θα λήξει ο διάλογος για ένα θέμα που αφορά την επιβίωση της εκκλησίας» ενώ επιβεβαίωσε ότι ακούστηκε η φράση «»δεν θα μπορείς να κυκλοφορήσεις στον κόσμο», με την έννοια της αντίδρασης των κληρικών».

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ