Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Κυβέρνηση και Ιεράρχες παίζουν μπιλιάρδο στις πλάτες των Κληρικών

  • Dogma
μεσσηνίας

«Παιχνίδι μπιλιάρδου» που παίζουν ο Αρχιεπίσκοπος, η Κυβέρνηση και οι Ιεράρχες στις πλάτες των Κληρικών, χαρακτήρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τις εξαγγελίες Τζανακόπουλου για προσλήψεις 10.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας χαρακτήρισε έκπληξη τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το βράδυ της Τρίτης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εγκαταλειφθούν οι «υψηλοί τόνοι» από την πλευρά της Εκκλησίας. Ομιλώντας στο ίδιο πλαίσιο ο Σεβασμιώτατος Μεσσηνίας τόνισε ότι δεν πρόκειται τόσο για πρόθεση συμφωνίας όσο για σχέδιο, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία.

Κύριο «αγκάθι» στο εν λόγο σχέδιο, είναι κατά την άποψη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τα όσα αφορούν στη μισθοδοσία των κληρικών και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η οικονομική ενίσχυση του κλήρου θα πάρει τη μορφή επιδότησης, η οποία υ«δεν φέρει στοιχεία σταθερού και προκαλεί αβεβαιότητα αντίθετα με ό,τι είναι νομικά θεσμοθετημένο ως συμβατική υποχρέωση».

Ο Σεβασμιώτατος Μεσσηνίας σημείωσε επίσης ότι αποτελεί αναγκαιότητα αφενός να «ακουστούν κι οι κληρικοί, αφετέρου να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, άμεσα, όχι για να αποφασιστεί το αν η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή ή όχι αλλά για να τεθούν «κόκκινες γραμμές» και να ξεκινήσει διάλογος από τον οποίο θα προκύψει το αν θα υπάρξει υλοποίηση ή όχι.

«Κόκκινη γραμμή είναι ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδοτική δυνατότητα και οι υπάρχοντες συνταξιούχοι κληρικοί».

«Το πλαίσιο θα με βρει θετικό όταν αποσαφηνιστούν τα 30 και πλέον στοιχειά που πρέπει να διαλευκανθούν», τόνισε ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι, κατά την άποψη του, τόσο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό που έχει μέχρι στιγμής δημοσιευθεί ως συμφωνία. «Δεν θα την χαρακτήριζα πρόθεση συμφωνίας αλλά σχέδιο πάνω στο οποίο έχουν αποτυπωθεί κάποιες σκέψεις και που θα πρέπει να τεθεί στη βάσανο επεξεργασίας και διαλόγου για να αποσαφηνιστούν αφενός αυτές οι θέσεις, πρώτον γιατί περιέχουν πάρα πολλά ασαφή στοιχεία, και δεύτερον διότι αν καταλήξουμε εν τέλει στην συμφωνία, θα πρέπει να σχεδιάσουμε το πώς τα δεδομένα θα εφαρμοστούν και θα γίνουν πράξη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Σεβασμιώτατος.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα εκδήλωσης ακραίας ρητορικής κι αντιθέσεων από μέρους του ιερατικού κόσμου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εγκαταλειφθούν οι «υψηλοί τόνοι»καθώς κραυγές και στρουθοκαμηλισμοί δεν βοηθούν, δεδομένων των μεγάλων ζητημάτων που καλείται η Εκκλησία να επιλύει, με ενδεικτικό αυτό της αξιοποίησης της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας. «Χρειάζεται διάλογος, ειλικρίνεια, ρεαλισμός και κατανόηση, προκειμένου να καταλήξουμε στο τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε», εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει φόβος η ιεραρχία να διχαστεί στο περιθώριο των γεγονότων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ο Σεβασμιώτατος στο για το αν οι εξελίξεις σηματοδοτούν χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, δήλωσε : «Προσωπικά διαβλέπω μεγαλύτερη σύσφυ­ξη και εναγκαλισμό στις σχέσεις και όχι διαχωρισμό».

TOP NEWS