Μια υπέροχη ζωή

  • Dogma
ζωής

Μια από τις ωραιότερες ταινίες είναι αυτή του Φρανκ Κάπρα, «Είναι μια υπέροχη ζωή» (It’s a wonderful life).

Γέροντα Τρύφωνα του Βάσον

Διηγείται την ιστορία ενός αισιόδοξου νεαρού που παραμερίζει τα δικά του όνειρα, για να βοηθήσει άλλους. Όταν όμως χάνει κάποιες από τις οικονομίες του και από το εταιρικό του δάνειο, ο Τζωρτζ, παραμονή Χριστουγέννων, παλεύει με την ιδέα της αυτοκτονίας.

«Καλύτερα να μην είχα γεννηθεί ποτέ», σκέφτεται, και τη στιγμή εκείνη ο Κλάρενς, ο φύλακας άγγελός του τον παίρνει από το χέρι και του δείχνει όλους τους ανθρώπους των οποίων τη ζωή επηρέασε ευεργετικά και πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινότητά τους αν αυτός δεν υπήρχε.

Πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν πάει άλλο και η αυτοκτονία φαίνεται ως η πλέον λογική λύση. Στα νιάτα μου, πέρασα και εγώ μια φοβερή περίοδο κατάθλιψης και απελπισίας και έκανα απόπειρα αυτοκτονίας. Σήμερα, όταν ακούω πόσοι έχουν βοηθηθεί από τις καθημερινές εκπομπές μου και από τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις μου, μου φαίνεται απίστευτο ότι ήμουν εγώ εκείνος ο νεαρός που υπόφερε κάποτε από τόση απελπισία. Ίσως όμως γι’ αυτό μπορώ να νιώσω εκείνους που υποφέρουν και να τους βοηθήσω να δουν ότι οι σκοτεινές περίοδοι της ζωής μπορούν να γίνουν καταλύτης για ένα λαμπρό μέλλον.

Όλοι καλούμαστε, κάποια στιγμή, να γίνουμε ο φύλακας άγγελος κάποιου άλλου, που θα του υποδείξουμε την αξία του και που θα τον πλησιάσουμε με μια στοργική αγκαλιά και δύο λόγια καλοσύνης. Πολλοί άνθρωποι περιμένουν ότι τα Χριστούγεννα θα νιώσουν πολύ χαρά, εν τούτοις όμως απογοητεύονται και βιώνουν μοναξιά και απόγνωση. Στο χέρι μας είναι να τους στηρίξουμε με πράξεις αγάπης, με λόγια ενθάρρυνσης και με χαμόγελο αποδοχής. Και θα γίνουμε ορόσημα που θα δείχνουν τον δρόμο για ένα λαμπρό και χαρούμενο μέλλον.

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

TOP NEWS