«Μην κάνεις τον εαυτό σου είδωλο» – «Η θέση της Ρωσικής Εκκλησίας στερείται λογικής, είναι τεράστιο σοκ για τους πιστούς»

  • Dogma
μόσχας

Ο Νικήτας Κριβοσέιν, ανιψιός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βελγίου, Βασιλείου Κριβοαέιν κατά Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου- Η θέση της Ρωσικής Εκκλησίας στερείται λογικής και πως είναι ένα τεράστιο σοκ για τους πιστούς –  “Πιστεύει πραγματικά ο Πατριάρχης Κύριλλος ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν είναι ένας πόλεμος για την υπεράσπιση της Ρωσίας από τους «Ουκρανούς Ναζί» και το ΝΑΤΟ”;

Με ένα άρθρο κόλαφο κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και της Ρωσικής Εκκλησίας Νικήτας Κριβοσέιν δίνει τη δική του διάσταση στα γεγονότα που ταλανίζουν την Ουκρανία αυτή τη στιγμή,  υπογραμμίζοντας ότι πληθαίνουν οι Ρώσοι πιστοί  που εγκαταλείπουν τις ενορίες, οι οποίος μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, τονίζοντας ότι είναι πλέον μεγάλος και ο αριθμός των ενοριών που έχουν διακόψει την μνημόνευσή του.

Επιπλέον, ο Νικήτας Κριβοσέιν αναφέρεται στις ενέργειες της Λιθουανίας και της Λετονίας να αποκοπούν πλήρως από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Νικήτας Κριβοσέιν 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, πολλοί οπαδοί του Πατριαρχείου Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC), καθώς και εκκλησίες που εδρεύουν στο εξωτερικό, περίμεναν αλλαγή. Ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό περιβάλλον έχει δημιουργηθεί από τις διώξεις της εποχής του Χρουστσόφ, τη «στασιμότητα» της εποχής του Μπρέζνιεφ και την έλευση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην εξουσία. Εκτός Ρωσίας, τόσο οι κληρικοί όσο και οι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό (ROCA) ήλπιζαν ότι η Εκκλησία στην πατρίδα θα απελευθερωνόταν. Το 1981, το ιστορικό Συνέδριο του Επισκόπου της ROCA έθεσε τα θεμέλια για τη λατρεία των «Νεομαρτύρων της Ρωσίας» – που είχαν αποδεχτεί το μαρτύριο για τον Χριστό ή είχαν διωχθεί μετά την επανάσταση του 1917. Το 1988, χάρη στην περεστρόικα του Γκορμπατσόφ, εορτάστηκε η χιλιετία του βαπτίσματος της Ρωσίας. Το 1989, η ρωσική εκκλησία ανακήρυξε τον Πατριάρχη Τίχων ως πλήθος αγίων που μαρτύρησαν και σκοτώθηκαν από τους Μπολσεβίκους. Μεταξύ του 1990 και του 2000, έλαβαν χώρα πρωτοφανή γεγονότα για τον μακαρισμό των «Νεομαρτύρων» και των κληρικών, που είχαν υποφέρει για την πίστη τους κατά την άθεη εποχή της ΕΣΣΔ. Για τη ROCA, αυτό ήταν ένα σημάδι ότι η εκκλησία στη Ρωσία αναγνωρίζει τα εγκλήματα των Σοβιετικών. Έτσι, προέκυψε μια ελπίδα ότι αυτές οι προσευχές για τους μάρτυρες του 20ου αιώνα θα ένωναν τους Ορθόδοξους πιστούς και θα έφτανε μια μέρα που η Ρωσική Εκκλησία, χωρισμένη σε τρεις κλάδους από το 1917 σε ROC, ROCA και Αρχιεπισκοπή με κέντρο το Παρίσι, θα έβρισκε ένα δρόμο προς τη συμφιλίωση και την αποκατάσταση της πλήρους αδελφικής συναναστροφής.

Δεν ήταν εύκολος δρόμος, αλλά το 2007 η ROC και η ROCA αποκατέστησαν αυτή την ενότητα και το 2019 προσχώρησε και η Αρχιεπισκοπή των Παρισίων. Η Ορθοδοξία θριάμβευσε μετά από αυτό το μακρύ, βασανιστικό ταξίδι προς την ενοποίηση. η ρωσική διασπορά μπόρεσε να πραγματοποιήσει κοινές λειτουργίες στο εξωτερικό και στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο θείος μου, Vasily (Krivoshein), ο Αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών και Βελγίου, συμμετείχε στα πολύ πρώτα στάδια αυτής της ενοποίησης. Αλίμονο, πέθανε το 1985 και δεν έζησε για να δει αυτή τη θριαμβευτική στιγμή. Η σοβιετική εξουσία έφερε στον κόσμο πολλά δεινά και θλίψη. Ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου η Kseniya είχαμε σκεφτεί ποτέ μια τόσο μεγάλη νίκη της Εκκλησίας επί του κακού. Η ΕΣΣΔ έφτασε στο τέλος της το 1991, και όσο κι αν ελπίζει ο Πρόεδρος Πούτιν για την επιστροφή της, αυτό το πανοπτικό δεν επιστρέφει. Εκείνα τα χρόνια ήμασταν γοητευμένοι και έκπληκτοι με αυτό που συνέβαινε. Αυτό μπορεί τώρα να φαίνεται περίεργο. Πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι, που είχαν επιζήσει από τέτοια θλίψη, να κουβαλούν ακόμα ελπίδα… Η φράση «ποτέ μην λες ποτέ» μας επέστρεψε. Από το 2004, η Kseniya και εγώ διαδίδουμε ενεργά πληροφορίες για τη ζωή της Εκκλησίας μέσω των μέσων ενημέρωσης. Έχουμε έναν γαλλικό ιστότοπο/ιστολόγιο: Поговорим о православии / Parlons d’Orthodoxie. Καθημερινά, οι Γαλλόφωνοι αναγνώστες λαμβάνουν νέα από όλο τον κόσμο. Εκτυπώσαμε μεταφράσεις όχι μόνο της ζωής των Νεομαρτύρων και των Ορθοδόξων ειδήσεων, αλλά και κείμενα Ρώσων ορθοδόξων συγγραφέων και κοινωνικών σχολιαστών του 20ού αιώνα, σύγχρονων συγγραφέων, κριτικές νέων βιβλίων, καθώς και αναφορές για πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια και βίντεο.

Χαιρόμαστε που μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας (και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες από αυτούς σε όλο τον κόσμο) γνήσιες και ανοιχτές πληροφορίες σχετικά με την Εκκλησία. Ο ιστότοπός μας δεν ήταν ποτέ επίσημο παράρτημα της ROC. Πάντα εργαζόμασταν εθελοντικά και δεν λαμβάναμε ποτέ χρήματα για τη δουλειά μας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ο Πατριάρχης Μόσχας και το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων του ROC ενέκριναν την ανοιχτή και δωρεάν εργασία του Parlons d’Orthodoxie.

Η Αρμονία βασίλευε μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Στη συνέχεια η κατάσταση άλλαξε απότομα. Πολλοί περίμεναν σχόλια από τον Πατριάρχη Κύριλλο. Ήταν σημαντικό όχι μόνο για τις εκκλησίες στη Ρωσία αλλά και για τη διασπορά στη Δύση. Σίγουρα, σε αυτή την κατάσταση, πολλοί ανακαλούσαν τον Άγιο Πατριάρχη Τύχωνα, ο οποίος ήρθε αμέσως στην προστασία των πιστών το 1918 και επέκρινε σκληρά τις ενέργειες του Λένιν και των Μπολσεβίκων. Υπήρχε μια βάση για αυτό: τον Φεβρουάριο του 1918, ο Λένιν εξήγγειλε το «Διάταγμά του για τον διαχωρισμό της εκκλησίας και των σχολείων από το κράτος», το οποίο ακολούθησαν μαζικές καταστολές εναντίον κληρικών, μοναχών και ενεργών ενοριών. Ο Πατριάρχης Τύχων απομακρύνθηκε απότομα από τις σοβιετικές αρχές. η θαρραλέα στάση του τον οδήγησε στον θάνατο.
Επί του παρόντος, ο Πατριάρχης Κύριλλος υποστηρίζει πλήρως τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσική Ομοσπονδία (με συγχωρείτε, «ειδική επιχείρηση») εναντίον της αδελφικής Ορθόδοξης Ουκρανίας. Η θέση του ήταν ένα τεράστιο σοκ και ένα χαστούκι ενάντια στις ελπίδες εκατομμυρίων πιστών αλλά και στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας: μια ειρηνική, μη πολιτική προσέγγιση που καταδίκασε την επανάσταση του 1917, τον εμφύλιο πόλεμο, τις μαζικές καταστολές των πιστών, τον τρόμο του Στάλιν , καθώς και οι εκκλησιαστικοί διωγμοί του Χρουστσόφ. Μόνο ως αποτέλεσμα μετάνοιας μπορούσε να γίνει η αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία.

Έτσι, πριν από έξι μήνες, αμέσως ο κόσμος εξέφρασε δυσπιστία σχεδόν αμέσως, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στη διασπορά. Ο κόσμος άρχισε να μας γράφει και στον ιστότοπο δημοσιεύσαμε ανοιχτές συλλογικές επιστολές κατά του πολέμου από ιερείς, ενορίτες, ορθόδοξους συγγραφείς, καθώς και εκπροσώπους της κυβέρνησης. Γράψαμε τους εαυτούς μας στους μητροπολίτες (αρχιεπισκόπους) Αντώνιο (Sevryuk) και Ilarion (Alfeev). Στην επιστολή, απευθύναμε έκκληση στον Πατριάρχη Κύριλλο «να βάλει το σπαθί που σήκωσε ο ρωσικός στρατός κάτω από το λάβαρο του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι ενάντια στον αδελφό λαό πίσω στη θήκη, υπενθυμίζοντάς του ότι η γραμματοσειρά όπου βαφτίστηκε ο Άγιος Βλαδίμηρος και βαφτίστηκε η Ρωσία βρίσκεται στο Κίεβο.» Λάβαμε μια σχετικά γρήγορη απάντηση. Ενημερωθήκαμε ότι η θέση μας δεν ανταποκρίνεται στη γενική στάση της ROC και ότι πρέπει να κλείσουμε αμέσως τον ιστότοπό μας και να σταματήσουμε να δημοσιεύουμε «πολεμικό υλικό». Όχι, δεν κλείσαμε το site (άλλωστε ποτέ δεν υπάγαμε διοικητικά στο ROC). Χάρη στους υποστηρικτές, καταφέραμε να διατηρήσουμε το αρχείο του ιστότοπου και να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες με το ίδιο όνομα, Parlons d’Orthodoxie, με νέα διεύθυνση.
Έτσι πέρασαν οι ρόδες του πολέμου πάνω από εμάς τους Κριβόσεϊν.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η επίσημη θέση της ROC στερείται λογικής. Προκαλεί το ερώτημα: πιστεύει πραγματικά ο Πατριάρχης Κύριλλος ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν είναι ένας πόλεμος για την υπεράσπιση της Ρωσίας από τους «Ουκρανούς Ναζί» και το ΝΑΤΟ;

Ο Ουκρανός μητροπολίτης Ονούφριος και οι χιλιάδες συνάδελφοί του δεν συμφωνούν με αυτήν την εντελώς ψευδή προπαγανδιστική αφήγηση. Έχουν ήδη ανακοινώσει το αυτοκέφαλο και τον χωρισμό τους από το ROC. Σταδιακά, οι ορθόδοξες εκκλησίες στη Λετονία και τη Λιθουανία ακολουθούν αυτό το μονοπάτι… Το όνομα του Πατριάρχη δεν επικαλείται στις εκκλησίες του Πατριαρχείου Μόσχας σε όλο τον κόσμο και όπου συνεχίζουν να τον εξυμνούν, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εκκλησίες για άλλες ενορίες. Όλα όσα μαζεύτηκαν και ράβονταν τις τελευταίες δεκαετίες αρχίζουν να σκάνε στις ραφές. Η παράλογη συμπεριφορά του ROC τώρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απαντήσεις της εκκλησίας κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, όταν πάντα αντιδρούσε σκληρά και αρνητικά, ακόμη και απειλώντας με τιμωρίες, εναντίον οποιουδήποτε κληρικού που συμμετέχει ενεργά στην πολιτική. Οποιαδήποτε έκφραση γνώμης του πολίτη, εάν έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση του Κρεμλίνου, κρίνεται και τιμωρείται άμεσα. Ένας άλλος παραλογισμός: μετά την έναρξη του πολέμου, οι ιερείς που υποστήριζαν την «ειρήνη στον κόσμο» άρχισαν να τιμωρούνται, ενώ όσοι κήρυτταν «βόμβες και όπλα» ενθαρρύνονταν.

Τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και ο Πάπας Φραγκίσκος (ο οποίος επιδιώκει συνεχώς μια συνομιλία «από καρδιάς με καρδιά» μαζί του) δεν συμφωνούν με τον Πατριάρχη Κύριλλο. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χρόνος, και όλα μπορούν να διορθωθούν, μπορείτε ακόμη και να γίνετε μέλος της «Συνέλευσης Νεομαρτύρων και Ομολογητών», το μόνο που χρειάζεται είναι απλώς να υπερασπιστείτε τους πιστούς και να καταδικάσετε τη σφαγή στην Ουκρανία. Είναι μια σκληρή σφαγή, την οποία η Ουκρανία θα κερδίσει, φυσικά, καθώς υπερασπίζεται τη γη της από την επίθεση. Έτσι κέρδισε η ΕΣΣΔ τον πόλεμο το 1941-1945. Στη συνέχεια, ένας δυτικός συνασπισμός στάθηκε με τους Ρώσους για να υπερασπιστεί τον κόσμο ενάντια στον Χίτλερ. Ήταν ένας πόλεμος ενάντια σε ένα φρικτό παγκόσμιο κακό, και είναι απίθανο ο Στάλιν να τον κέρδιζε μόνος του. Είναι περίεργο, υπάρχει σχεδόν μια αντανάκλαση αυτού σήμερα, όταν η Δύση και ολόκληρος ο ελεύθερος δημοκρατικός κόσμος βοηθά την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο.

Πριν από λίγο καιρό, ένα γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι [LCI] μετέδωσε μια συνέντευξη με τον Dimitri Medvedev (πρώην πρόεδρο της Ρωσίας). Οι απαντήσεις του στα διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν γνωστές σε όλους εκ των προτέρων. Ήταν το ίδιο κουβάρι: «είμαστε σε δίκιο, θα νικήσουμε», και στο τέλος, άρχισε να προλέγει και να εξηγεί την Αποκάλυψη. «Κοίτα, ο Άγγελος έχει ήδη αφαιρέσει μια άλλη σφραγίδα και ο καβαλάρης έχει καλπάσει προς τα εμπρός, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει σύντομα. Πώς μπορούμε να ξέρουμε, και φυσικά, θέλουμε πραγματικά να μάθουμε, αλλά ίσως υπάρξει ένα ατομικό φινάλε». Ίσως, ερμηνευμένα ελεύθερα, τα λόγια του θα πρέπει να γίνουν κατανοητά ως εξής: εάν η Δύση δεν «συνέλθει» και η Ουκρανία δεν συμφωνήσει να παραδοθεί στη Ρωσία του Πούτιν, τότε όλοι θα «καούμε» με μια ατομική βόμβα. Από πότε η γλώσσα του Μεντβέντεφ μπορεί να ερμηνεύσει τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή;! Το μυστήριο του είναι τεράστιο, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την Αποκάλυψη, μόνο ο Κύριος ο Θεός.

Και τι γίνεται με την Εκκλησία; Πάνω από 2000 χρόνια, η Εκκλησία έχει επιβιώσει από διαιρέσεις, θρησκευτικούς πολέμους και βάσανα, και άλλα σκαμπανεβάσματα. Η Εκκλησία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπου υπάρχει πάντα ο Κύριος ο Θεός. Προσευχόμαστε σε Αυτόν, και δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ, ούτε θα μας προδώσει. Οι Πατριάρχες έρχονται και φεύγουν, αλλά η δόξα που θα απομείνει στους ανθρώπους από τις πράξεις τους εξαρτάται από τους ίδιους τους Αγίους Πατέρες, και ο Θεός τους βοηθάει μόνο προς έναν καλό δρόμο.

TOP NEWS