Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στο dogma.gr: Η Εκκλησία της Κρήτης είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό των Ιερέων

  • Dogma
ιεραπύτνης

«H συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης είναι στην πρώτη της ανάγνωση μια καλή συμφωνία. Υπάρχουν όμως σημεία που δεν ξεκαθαρίστηκαν εξαρχής. Το «αγκάθι» της συμφωνίας είναι η διασφάλιση του κλήρου. Οι κληρικοί μας νιώθουν ξεκρέμαστοι. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε κοντά τους», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο dogma.gr ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ο Σεβασμιώτατος Ιεραπύτνης επισημαίνει ότι η συμφωνία έχει και θετικά σημεία ακόμα και αναφορικά με τους ιερείς, καθώς όπως τονίζει «διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των κληρικών, οι οποίες αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι δεν είναι διασφαλισμένες».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η Εκκλησία της Κρήτης θα επιμείνει να παραμείνουν οι ιερείς στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής: «Οι Ιερείς μας αντέδρασαν λογικά. Νιώθουν ξεκρέμαστοι. Επιμένουμε οι ιερείς να παραμείνουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Δε μας ικανοποιεί η επιδότηση, καθώς η επιδότηση είναι κάτι που μπορεί να κοπεί. Επίσης, αν οι ιερείς «πάνε» στον ιδιωτικό τομέα, γεννώνται θέματα εργασιακής φύσης, αφού ούτε 8ωρο εργάζονται, ούτε και πενθήμερο. Μας ενδιαφέρει το πως θα διασφαλίζεται η μισθοδοσία, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και η σύνταξη των Ιερέων, εάν φύγουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο κ. Κύριλλος.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος τονίζει ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς το ποιο θα είναι το νέο καθεστώς: » Πρέπει όλοι να καταλάβουν όλοι ότι είναι θρησκευτικοί λειτουργοί και θέλουμε οι ιερείς μας να εξασφαλιστούν μισθολογικά. Δε μας έδωσαν να καταλάβουμε ποιο θα είναι το νέο καθεστώς. Αν μπορεί να το κατοχυρώσει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ανοίγει ένα άλλο παράθυρο διαλόγου, ωστόσο γνωρίζουν εξαρχής ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Αναφορικά με το θέμα της Εκκλησιαστικής Περιουσίας ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης σημειώνει ότι επικροτεί το σημείο αυτό της συμφωνίας, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «τον ίδιο λαό υπηρετούμε» και συνέχισε σημειώνοντας «και εμείς θα πρέπει να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας». Επισημαίνει, ωστόσο, «Στην Εκκλησία της Κρήτης δεν υπάρχει αμφισβητούμενη περιουσία. Και το 5% που μπορεί να υπάρξει το χαιρετίζουμε ως μια θετική προσπάθεια, ειδικά αν πρόκειται να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας και τις προνοιακές δομές του Κράτους».

Όσον αφορά την έλλειψη ενημέρωσης από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο κ. Κύριλλος, κρατώντας χαμηλούς τόνους, έσπευσε να διευκρινίσει: «Θα θέλαμε από την Εκκλησία της Ελλάδος τουλάχιστον μια ενημέρωση. Εάν υπήρχε ενημέρωση και είχαν δοθεί εξαρχής οι απαραίτητες επεξηγήσει τότε οι αντιδράσεις δε θα ήταν τόσο έντονες. Η ενημέρωση από την Εκκλησία της Ελλάδος προς το Πατριαρχείο θα είχε σίγουρα αμβλύνει τις αντιδράσεις. Επίσης, αν υπήρχε συνεννόηση με τους κληρικούς, οι αντιδράσεις δε θα ήταν έντονες».

Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα και στη σημαντικότητα του άρθρου 3 τονίζοντας με νόημα: » Αν τεθεί ο όρος τη θρησκευτικής ουδετερότητας, εμείς ως Εκκλησία της Κρήτης δε θα έχουμε νομική κατοχύρωση». Και συνέχισε θέτοντας το εύγλωτο ρητορικό ερώτημα: «Αν ισχύσει το άρθρο 3, θα είμαστε δηλαδή σωματείο;».

Ολοκληρώνοντας ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης εξέφρασε την αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης και στο άρθρο 21 «υπερασπιζόμαστε το θεσμό της οικογένειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ευχήθηκε «Τα πράγματα να ευοδωθούν προς όφελος της Εκκλησιάς.

 

TOP NEWS