Μπορεί ένας Χριστιανός να είναι ρατσιστής (;)

  • Dogma
χριστιανός

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι, γενικά, όλοι οι άνθρωποι ανήκουμε σε μια φυλή. Ινδιάνοι, Άραβες, Εβραίοι, Καυκάσιοι, Αφρικανοί και Ασιάτες δεν είναι άλλης φυλής, αλλά διαφορετικών εθνοτήτων της ανθρώπινης φυλής.

Γέροντα Τρύφωνα του Βάσον

Ο Θεός δημιούργησε όλους τους ανθρώπους με τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά, με μικρές μόνο παραλλαγές. Και όχι μόνον, αλλά δημιούργησε όλους τους ανθρώπους κατά την εικόνα Του και την ομοίωσή Του (Γεν. 1,26–27) και προσκάλεσε όλους μας να έρθουμε σε κοινωνία μαζί Του. Ένας μαύρος είναι εξίσου αδελφός μου με έναν Νορβηγό που έχει μπλε μάτια σαν τα δικά μου.

Στο Βιβλίο των Πράξεων διαβάζουμε ότι με τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος, οι μαθητές άρχισαν να μιλούν ποικίλες γλώσσες. Και η Αποκάλυψη μάς βοηθά να ρίξουμε μια ματιά στην αιωνιότητα όπου άνδρες και γυναίκες «εκ παντός έθνους και φυλών και γλωσσών… κράζουσι φωνή μεγαλη λεγοντες: η σωτηρία τω Θεώ ημών τω καθημένω επί τω θρόνω»(Απ. 7,9). Το γεγονός ότι οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής αναφέρονται στις εθνότητες και βλέπουν την ποικιλότητα ως κάτι καλό δεν επιτρέπει σε ένα χριστιανό να κάνει λογισμούς φυλετικής ανωτερότητας ή να διαχωρίζει τις φυλές.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης παραδέχτηκε ότι υπάρχει προκατάληψη όταν κατέγραψε τα λόγια του Ναθαναήλ: «είναι δυνατόν να βγει τίποτε καλό από τη Ναζαρέτ;»(Ιω. 1,46). Πώς να τολμήσουμε εμείς να έχουμε ρατσιστικές απόψεις όταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας έδωσε παραβολές που έθιγαν ακόμη και τους θρησκευτικούς ηγέτες της εποχής Του; Η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη (Λουκ. 10) και ιστορία της Σαμαρείτιδας στο φρέαρ(Ιω. 4) δεν μας αφήνουν να πιστεύουμε σε ιδέες εθνικής ανωτερότητας. Ακόμη και η Ορθόδοξη εικονογραφία μας επίτηδες αντανακλά όλη την κλίμακα των δερματικών αποχρώσεων.

Κάθε μορφή ρατσισμού, προκατάληψης και διάκρισης προσβάλλει το έργο του Χριστού πάνω στο Σταυρό. Ο Κύριός μας πέθανε ώστε όλοι να μπορέσουν να σωθούν. Η εθνικότητα δεν θα έπρεπε να σημαίνει τίποτε για τον χριστιανό, οι δε ενορίες μας θα πρέπει να φανερώνουν την αλήθεια της ποικιλίας των εθνών που θα υπάρχει στη Βασιλεία. Αν εμμένουμε σε ρατσιστικές απόψεις, το μόνο που κάνουμε είναι να δείχνουμε πόσο μακριά βρισκόμαστε από τη διδασκαλία του Κυρίου μας.

Μπορεί, λοιπόν, ένας χριστιανός να είναι ρατσιστής; Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι!

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

TOP NEWS