Ναυπάκτου για απόφαση Ιεραρχίας: Δεν εγκρίναμε- δεν απορρίψαμε τίποτα- Σημαντικός ο διάλογος με την Πολιτεία – Στηρίζουμε τον Αρχιεπίσκοπο

  • Dogma
ναυπάκτου

«Δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία» σημείωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Ναυπάκτου Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου ερωτηθείς για το αν το  θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών είναι στο τραπέζι του διαλόγου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου δεν παρέλειψε να διαμηνύσει ότι το κείμενο της Ιεραρχίας, το οποίο συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ως μια κίνηση να βάλει ένα τέλος στα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί αμφισβήτησης του Μακαριωτάτου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε για το προσύμφωνο της Εκκλησίας με την Πολιτεία, επισήμανε πως είναι πρόταση -και το υπογράμμισε- ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.

Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δε μπορεί να γίνει καμία αλλαγή εφόσον συνεχίζεται ο διάλογος.

Τέλος, διεμήνυσε πως το κείμενο της Ιεραρχίας, το οποίο συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία σημεία στα οποία κατέληξε ομόφωνα η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν της, είναι: «Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Να αναθέσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS