Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πώς γινόμαστε φωτεινοί άνθρωποι

  • Dogma
ναυπάκτου

Η Εκκλησία δεν είναι απλώς πάνω από κάθε θρησκεία, αλλά είναι το Σώμα του Αναστάντος Χριστού και μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα τελούνται όλα τα άγια Μυστήρια, με αποκορύφωμα το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, όπου κοινωνούμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Η εκκλησιαστική ζωή δεν είναι μια συναισθηματική ζωή, δεν είναι κάποια ήθη και έθιμα, αλλά είναι εμπειρική και αναστάσιμη ζωή. Μέσα στην Εκκλησία αποβάλλουμε την απελπισία και τον φόβο του θανάτου, την θλίψη και την κατήφεια, τον ατομισμό και την φιλαυτία, και γεμίζουμε από πίστη, αγάπη, ελπίδα και ζωή.

Έπειτα, η θεολογία της Εκκλησίας δεν είναι φιλοσοφική, αλλά εμπειρική, σταυροναστάσιμη. Ενώ η φιλοσοφία ικανοποιεί την φαντασία και τον ανθρώπινο στοχασμό, η θεολογία είναι εμπειρία του ζώντος Θεού και γι’ αυτό αγιάζει όλον τον άνθρωπο. Κάθε φιλόσοφος προσπαθεί να ερμηνεύση το γιατί υπάρχει ο κόσμος, που οφείλεται το κακό που υπάρχει σε αυτόν, γιατί να κυριαρχή ο θάνατος μέσα στην φύση και τον ίδιο τον άνθρωπο, και, όπως είναι φυσικό, δίνονται πολλές απαντήσεις, όσοι είναι και οι φιλόσοφοι και φιλοσοφούντες. Όμως, οι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας, επειδή ζούν μέσα στο αναστημένο Σώμα του Χριστού, διακατέχονται από την δύναμη της ζωής και της αναστάσεως και είναι γεμάτοι από ελπίδα, ζούν το ότι ο Χριστός νίκησε τον θάνατο και μεταγγίζει αυτήν την αναστάσιμη ζωή στους φίλους Του.

Οι άνθρωποι που κλείνονται στον εαυτό τους διακατέχονται από την απελπισία και τον φόβο του θανάτου. Ο θάνατος δεν είναι μόνο ένα συνταρακτικό γεγονός που έρχεται στο τέλος της βιολογικής ζωής του κάθε ανθρώπου, αλλά υφίσταται μέσα στην ύπαρξή μας από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς μας με τα γονίδια της γηράνσεως, δηλαδή τα γονίδια της φθοράς, των ασθενειών και του θανάτου. Ακόμη, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται σαν να βρίσκονται μέσα σε έναν προσωπικό άδη, όπου κυριαρχεί η θλίψη, ο πόνος, το σκοτάδι της ερήμωσης, η μοναξιά, η απόγνωση και απελπισία.

Όμως, όσοι πιστεύουν στην ανάσταση του Χριστού, και ζούν εν Χριστώ την αναστάσιμη ζωή μέσα στην Εκκλησία που είναι το Σώμα του Αναστάντος Χριστού, αποδιώκουν τον φόβο του θανάτου, απομακρύνουν την θλίψη και την απελπισία και είναι φωτεινοί άνθρωποι, δυνατοί ακόμη και στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής τους. Αυτό γίνεται, γιατί επικαλούνται τον Αναστάντα Χριστό και Εκείνος έρχεται μέσα στον προσωπικό τους άδη και τους γεμίζει με φως και ειρήνη.

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

TOP NEWS