Ναυπάκτου Ιερόθεος: Τραγικά γεγονότα και Θεός

  • Dogma
ναυπάκτου

Όταν γίνονται διάφορα τραγικά γεγονότα και δυστυχήματα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να κάνουμε αρνητικές αξιολογικές κρίσεις και να αποδίδουμε την αιτία στην τιμωρία του Θεού, λόγω των αμαρτιών αυτών που αδικούνται ή σκοτώνονται κατά τα γεγονότα.

Κατ’ αρχάς είναι παράτολμο να αποδίδουμε στον Θεό τα αποτελέσματα των δυστυχημάτων, γιατί πολλά από αυτά οφείλονται στην κακή χρήση της ελευθερίας του ανθρώπου, η οποία ελευθερία του ανθρώπου δεν καταργείται από τον Θεό. Δεν είναι δυνατόν όλα τα γεγονότα να αποδίδονται στον Θεό και να αναιρείται η επιλογή που κάνει ο άνθρωπος.

Επίσης, δεν πρέπει να παρουσιαζόμαστε ότι με τις απόψεις μας γνωρίζουμε το θέλημα του Θεού. Ο Απόστολος Παύλος γράφει: «Τις γαρ έγνω νούν Κυρίου; ή τις σύμβουλος αυτού εγένετο;» (Ρωμ. ια΄, 34).

Όταν αποφαινόμαστε ότι αυτό έγινε επειδή ο Θεός το ήθελε, δείχνει μια θρασύτητα στο να εισερχόμαστε μέσα στον νού του Θεού και να γνωρίζουμε το πως και γιατί ενεργεί κάθε φορά. Έτσι, πρέπει να αποφεύγουμε να εκφράζουμε απόλυτες απόψεις για το τι θέλει ο Θεός και γιατί ο Θεός προέβη σε κάποιες ενέργειες.

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

TOP NEWS