Νέα εποχή στις σχέσεις Φαναρίου και Αθήνας – Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Μονή Αγάθωνος τον Ιούνιο

  • Δόγμα

Την ίδια ώρα, το Φανάρι έχει βρει στην Ελλαδική Εκκλησία και έναν θερμό υποστηρικτή στο ζήτημα της Εκκλησίας των Σκοπίων

Του Δημητρίου Λυκούδη,

Δ/ντου Σύνταξης της εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Φθιώτιδος, γνωστή και ως Αγάθωνος, θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον προσεχή Ιούνιο, στις 26, μετά από πρόσκληση της Ι. Μητρόπολης Φθιώτιδος προκειμένου να προσκυνήσει το Ι. Σκήνωμα του Οσίου Αγάθωνος, που τεθησαύρισται στη μονή.

Ο Όσιος Αγάθων, με απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της από 14ης Ιανουαρίου 2022, εντάχθηκε στο ορθόδοξο Αγιολόγιο της Ανατολικής Εκκλησίας.

Πρόκειται, ασφαλώς, για μια άκρως συμβολική κίνηση από την πλευρά του Φαναρίου, καθώς επί ημερών πατριαρχείας του κ. Βαρθολομαίου κατετάγη στο ορθόδοξο Αγιολόγιο ο Όσιος Αγάθων, αλλά, ταυτόχρονα, εκφράζει στην πράξη το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε Φανάρι και Αθήνα, μια σχέση που, είναι αλήθεια, δοκιμάστηκε πολύ το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Αρχικά με την υπόθεση του κτήματος Προμπονά, όταν Φανάρι και Αθήνα «πάγωσαν» τις μεταξύ τους σχέσεις, διεκδικώντας κάθε πλευρά για λογαριασμό της το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος.

Αργότερα, η στήριξη που επιφύλαξε η Αθήνα στο ουκρανικό ζήτημα αποκατέστησε, έστω αρχικά, τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, με αποκορύφωμα την παραχώρηση για πρώτη φορά, μετά σχεδόν από τα μέσα του 19ου αιώνα, ναού και λατρευτικού χώρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδώ στην Αθήνα και η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν.

Πρόκειται για τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου, μια παραχώρηση που στηρίχθηκε και στη συμβολή του Δήμου της Αθήνας προκειμένου το Φανάρι να αποκτήσει, πλέον, δικό του λατρευτικό χώρο στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, το Φανάρι έχει βρει στην Ελλαδική Εκκλησία και έναν θερμό υποστηρικτή στο ζήτημα της Εκκλησίας των Σκοπίων και ειδικότερα σε αυτή την ονομασία προκειμένου οι Σκοπιανοί, αποκηρύσσοντας τα αλυτρωτικά μεγαλόστομα σχέδια του παρελθόντος, να αποκτήσουν Τόμο Αυτοκεφαλίας, διαγράφοντας εκτός των ορίων δικαιοδοσίας τους τον όρο «μακεδονική Εκκλησία» ή εν γένει «μακεδονική».

Ο κ. Βαρθολομαίος, εκτός απροόπτου, αποδεχόμενος την πρόσκληση των δήμων Πύργου και Ανδραβίδας, θα επισκεφθεί και την περιφέρεια της Μητρόπολης Ηλείας τον Σεπτέμβριο, από 2 έως 6 προκειμένου να συμμετάσχει στις τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, πόσο εδραιωμένη είναι αυτή η νέα συμπόρευση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Φαναρίου και Αθήνας, μια συμπόρευση που, ομολογουμένως, δοκιμάστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια.

TOP NEWS