Ο Επίσκοπος Μεσαορίας για την Α και Β εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου

  • Dogma
τίμιας κεφαλής

Η αγία μας Εκκλησία γιορτάζει σήμερα την Πρώτη και Δεύτερη Εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου,  του Αγίου Ιωάννη του  Βαπτιστή του Κυρίου.

Το γεγονός της Εύρεσης της Τίμιας Κεφαλής, όπως και η ίδια η Τιμία Κάρα και, ασφαλώς, τα ιερά λείψανα των αγίων, οι άγιες εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα, απολαμβάνουν τιμής σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση, όχι γιατί διαθέτουν κάποιες μαγικές ιδιότητες, αλλά γιατί ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, που προσέλαβε και αφθαρτοποίησε την ύλη με τη σάρκωσή  και την ανάστασή Του, ενεργεί μέσω αυτών κατά τρόπο καταληπτό στους ανθρώπους.

Η Τιμία Κεφαλή του Προδρόμου, μετά από την αποτομή της, ενταφιάστηκε στη Μαχαιρούντα, όπου βρισκόταν το παλάτι του Ηρώδη. Εκεί την ανακάλυψαν, με θαυμαστό τρόπο, δύο μοναχοί, οι οποίοι και την μετέφεραν στην πόλη Έμεσα. Μετά από πολλές περιπέτειες η αγία κάρα έπεσε στα χέρια ενός αιρετικού μοναχού, ο οποίος απέδιδε τα πολλά θαύματα, που αυτή με τη χάρη του Θεού επιτελούσε, στην πλανεμένη διδασκαλία του. Η δεύτερη Εύρεση τοποθετείται στο έτος 431 μ. Χ., επί εποχής του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού και πραγματοποιήθηκε μετά από πολλές θαυμαστές εμφανίσεις του αγίου και με τη συμβολή του αρχιμανδρίτη Μελετίου και του επισκόπου Εμέσης Ουρανίου, ο οποίος και την τοποθέτησε σε ναό που ανήγειρε για το σκοπό αυτό.

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του Ιησού, είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος που γεννήθηκε από γυναίκα. Είναι ο Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού. Με τον Τίμιο Πρόδρομο ολοκληρώνεται η Παλαιά Διαθήκη και ανοίγει η Καινή Διαθήκη, με την οποία αποκαλύπτεται σωματικώς ο Θεός στον κόσμο.

Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ