«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δε λέγει μόνο αλλά και πράττει»

  • Dogma
πατριάρχης

Αρχιμανδρίτης Οικ. Θρόνου Γεράσιμος Φραγκουλάκης: «Όσοι πραγματικά παρακολουθούν με καλή προαίρεση την πορεία του Οικουμενικού, δεν ξαφνιάζονται και δεν απορούν με αυτόν το λόγο του, διότι έχει αποδείξει ότι γι’ αυτόν η συνοδική έκφραση αποτελεί την πεμπτουσία της Πατριαρχικής διακονίας του. Δεν λέγει μόνο, αλλά και πράττει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κατάφερε επί Πατριαρχίας του να καθιερωθεί η τακτική σύγκληση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου με την συμμετοχή σε αυτήν Αρχιερέων του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου απ’ όλο τον κόσμο»

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε και φέτος η Θρονική Εορτή της Μεγάλης του Χριστού Μητρός Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας. Όπως πάντα, όλα όσα έλαβαν χώρα ήταν ξεχωριστά και επιβλητικά και τονίστηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, παρά τα μελανά σημεία τα οποία δυστυχώς υπάρχουν, εξαιτίας της στάσεως κάποιων Ορθοδόξων.

Εκείνο το οποίο ξεχώρισε περισσότερο, ήταν η αναφορά στην σημασία της συνοδικότητος, όπως την παρουσίασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος κατά τον χαιρετισμό του προς την αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Η μετοχή εις το κοινόν ποτήριον της Θείας Ευχαριστίας προϋποθέτει ότι πορευόμεθα ομού την αυτήν οδόν. Αυτή η κοινή πορεία είναι ό,τι η ελληνική λέξις σύνοδος εκφράζει. Διά τον λόγον αυτόν, η σύνοδος δεν είναι μόνον εικών ή θεσμός της Εκκλησίας, αλλά μάλλον ο ακριβής ορισμός της Εκκλησίας, ως ο εν Αγίοις προκάτοχος ημών Ιωάννης ο Χρυσόστομος προσφυέστατα έγραψεν: «Εκκλησία συστήματος και συνόδου εστίν όνομα», ανάφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος.

Όσοι πραγματικά παρακολουθούν με καλή προαίρεση την πορεία του Οικουμενικού, δεν ξαφνιάζονται και δεν απορούν με αυτόν το λόγο του, διότι έχει αποδείξει ότι γι’ αυτόν η συνοδική έκφραση αποτελεί την πεμπτουσία της Πατριαρχικής διακονίας του. Δεν λέγει μόνο, αλλά και πράττει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κατάφερε επί Πατριαρχίας του να καθιερωθεί η τακτική σύγκληση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου με την συμμετοχή σε αυτήν Αρχιερέων του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου απ’ όλο τον κόσμο.

Η Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία να προβάλλεται η οικουμενικότητά του Πατριαρχείου της και η καθιέρωσή της ως Πρωτόθρονης Εκκλησίας. Γιατί τώρα αυτό αποτελεί λόγο στεναχώριας για ορισμένους Ορθοδόξους, αυτοί μόνο γνωρίζουν!

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ανά την Οικουμένη ευρισκόμενα τέκνα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Μητέρας Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως του Οικουμενικού Θρόνου αυτή την γιορτινή ημέρα συνεορτάζουμε με τη μάννα μας και με στραμμένο το νου και την καρδιά μας στο σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου προσευχόμαστε και ευχόμαστε για μακροημέρευση και δύναμη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

TOP NEWS