Ο Πανορμίτης στη Σύμη και τα θαυμαστά σημεία με τα «μπουκάλια»

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Πρόκειται για θαυμαστά σημεία και αναρίθμητα θαύματα που λαμβάνουν χώρα στο Ιερό Προσκύνημα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη, στη Σύμη.

Οι πιστοί, ένεκα της μεγάλης ευλάβειας που τρέφουν και καλλιεργούν προς τον ολοζώντανο Αρχάγγελο, βάζουν μέσα σε μπουκάλια, μικρά σημειώματα με το «τάμα» τους και το πρόβλημα που τους απασχολεί, γράφοντας, έτσι, τον πόνο τους και τις δυσκολίες τους.

Όσοι απ᾿ αυτούς δεν έχουν πρόσβαση στο ιερό Προσκύνημα στη Σύμη, αφήνουν τα μπουκάλια-αιτήματά τους στη θάλασσα με την προτροπή να τα οδηγήσει ο Αρχάγγελος στον κολπίσκο του Πανόρμου, στη Σύμη, εκεί, δηλαδή, που δεσπόζει η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου!

Και, πράγματι! Απ᾿ όλα τα μέρη του κόσμου, με τρόπο θαυμαστό, καταφθάνουν τέτοια μπουκάλια στην ακρογιαλιά του Πανορμίτη. Άλλες πάλι φορές, τα ψαρεύουν οι ψαράδες σε ελάχιστα μέτρα από τον αιγιαλό της Μονής και τα φέρνουν στον προορισμό τους, έμπροσθεν της ιεράς εικόνος του Αρχαγγέλου. Ελάχιστη υποχρέωση των Πατέρων της Ι. Μονής, πέραν της προσευχής και των αιτημάτων που μεταφέρουν στον Αρχάγγελο, είναι να πέμπουν μια παρηγορητική επιστολή ευχαριστιών στον αποστολέα του «αιτήματος», απόδειξη μικρή ότι πράγματι, έφθασε το «τάμα» του πιστού από τα πέρατα της γης! Ναι, από τα πέρατα της γης!

Παράλληλα, οι πιστοί μεταφέρουν στο Προσκύνημα και σκούπες και τις εναποθέτουν στο προσκυνητάρι του Αρχαγγέλου. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, στην ουσία, ζητούν και παρακαλούν τον Αρχάγγελο να «σκουπίσει» λάθη και παραλείψεις τους, να προλάβει λοιμούς και ασθένειές τους.

Σήμερα στο Ιερό Προσκύνημα του Πανορμίτη, στη Σύμη, κάθε πιστός δύναται να δει πλήθος τέτοιων αντικειμένων, μπουκάλια και σκούπες, μικρή ένδειξη ευλάβειας και πίστης στην ιερή μεσιτευτική δύναμη του Αρχαγγέλου.

Ας έχουμε τις πρεσβείες του Πανορμίτη πάντοτε!

TOP NEWS