Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου αποχαιρετά τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

  • Δόγμα

Αύριο, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ ετούτη την ώρα που συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου για την επόμενη ημέρα προκειμένου να κοινοποιήσει ως οφείλει εκκλησιαστικώς θεσμικά την εκδημία του Προκαθημένου της και να φροντίσει τα περί της Εξοδίου Ακολουθίας, η σορός του μακαριστού βρίσκεται στο νέο ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Εκοιμήθη μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, σήμερα, ξημερώματα Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β σε ηλικία 81 ετών.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, περνούσε δύσκολες ώρες, δεχόμενος την ιατρική φροντίδα στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, από τη στενή ομάδα των συνεργατών και ιατρών του.

Η είδηση της εκδημίας του βύθισε στο πένθος τη μεγαλόνησο.

Ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, πληροφορηθείς την είδηση της κοιμήσεως του Προκαθημένου της Κυπριακής Εκκλησίας, σημείωσε σe μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β’. Τεράστιο το μεταρρυθμιστικό έργο του για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και η δράση του για ευημερία του λαού μας.  Εκ μέρους της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στον Ιερό Κλήρο, τον λαό μας και την οικογένεια του μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄. Αιωνία να είναι η μνήμη του»,

Ομοίως και η Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην εκδημία του μακαριστού, λέγοντας: «Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος νοιαζόταν και αγωνιούσε για την Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιο της. Βαθύτατη η θλίψη μας για την απώλεια του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, προσερχόμενος στην αρχιεπισκοπή, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με οδύνη πληροφορήθηκα το πρωί την απώλεια του Μακαριότατου, ενός ιεράρχη, ενός ανθρώπου που πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες και στην Εκκλησία και στον τόπο.Ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τον τόπο του, είχε έντονες απόψεις στο εθνικό θέμα αλλά και έγνοια γιατί ήθελε να δει την πατρίδα του να απελευθερώνεται. Ήταν ένας άνθρωπος και ένας ιεράρχης που μπορεί για κάποιους να ήταν παρεξηγημένος, ωστόσο ήταν ευθύς, ειλικρινής και έντιμος και αυτά που ένιωθε τα έλεγε χωρίς υποκρισία».

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ ετούτη την ώρα που συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου για την επόμενη ημέρα προκειμένου να κοινοποιήσει ως οφείλει εκκλησιαστικώς θεσμικά την εκδημία του Προκαθημένου της και να φροντίσει τα περί της Εξοδίου Ακολουθίας, η σορός του μακαριστού βρίσκεται στο νέο ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

TOP NEWS