Ο Θεός μας ανέχεται και μας ευεργετεί ακατάπαυστα

  • ΔΟΓΜΑ

Το να είναι πράος κανείς, σημαίνει να υπομένει καρτερικά αδικίες, απάτες και να προσεύχεσαι για τους εχθρούς του, δίδασκε ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης.
Ο πράος άνθρωπος, δεν ανταποδίδει ποτέ κακό στο κακό ή πονηρό στο πονηρό. Δεν εκνευρίζεται, δεν υψώνει την φωνή του αγριεμένος, όταν τον βλάπτουν ή τον προσβάλλουν οι άλλοι.

Πραότητα είναι μία ειρηνική διάθεση της ψυχής, που πιστεύει σταθερά και αγαπά τον Ιησού Χριστό, που υπομένει κάθε κακό, που της προξενούν οι άνθρωποι ή η δολιότητα του διαβόλου.

Ο πράος άνθρωπος δεν ερεθίζεται και δεν εκνευρίζεται από τις αντιθέσεις και τα εμπόδια, συγχωρεί εύκολα τις προσβολές των ανθρώπων και εύχεται το καλό για τους εχθρούς του, επειδή σέβεται την ανθρώπινη και την Χριστιανική αξία τους.

Ο πράος άνθρωπος, δεν ανταποδίδει ποτέ κακό στο κακό ή πονηρό στο πονηρό. Δεν εκνευρίζεται, δεν υψώνει την φωνή του αγριεμένος, όταν τον βλάπτουν ή τον προσβάλλουν οι άλλοι.

Ο Θεός, ο κοινός μας Πατέρας, στον Οποίο αμαρτάνουμε ξανά και ξανά, μας συμπεριφέρεται πάντα με πραότητα. Δεν μας καταστρέφει. Μας ανέχεται και μας ευεργετεί ακατάπαυστα. Οφείλουμε και εμείς να γίνουμε πράοι, επιεικείς και μακρόθυμοι προς τους αδελφούς μας.

Το να είσαι πράος σημαίνει να υπομένεις καρτερικά αδικίες, απάτες κλπ. και να προσεύχεσαι για τους εχθρούς σου.

Όταν η ψυχή μας έχει πραότητα, μπορούμε εύκολα να κάνουμε κάθε έργο, που θα μας ήταν εξαιρετικά δύσκολο, όταν είμαστε εκνευρισμένοι και ταραγμένοι. Με την πραότητα κερδίζουμε την αγάπη, τον σεβασμό και την καλή διάθεση των άλλων για μας.

Η πραότητα κάνει την προσευχή μας ευπρόσδεκτη στο Θεό. Προσελκύει το έλεος του Θεού πάνω μας και κατορθώνει την συγχώρεση των αμαρτιών μας.

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης

TOP NEWS