Οι παρακλήσεις της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο

  • Δόγμα
αρχιεπίσκοπος

Της Ελπίδας Τζίβα, θεολόγου

Διανύουμε την ευλογημένη περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Οι Χριστιανοί προετοιμαζόμαστε για να εορτάσουμε την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου με νηστεία και με τις παρακλήσεις, που τελούνται τα απογεύματα αυτής της περιόδου στους Ιερούς Ναούς.

Από την 1η έως την 14η Αυγούστου ψάλλονται ο Μικρός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εναλλάξ. Οι παρακλήσεις της Παναγίας δεν τελούνται τα Σάββατα αυτής της περιόδου, την παραμονή της Θεομητορικής εορτής και της παραμονής της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Από τις ιστορικές πηγές προκύπτουν τα έξης στοιχεία: τη Μεγάλη Παράκληση τη σύνθεσε ο Αυτοκράτορας της Νικαίας Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης, το 1254. Ο Μικρός γράφτηκε πριν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα, πιθανότατα τον 9ο αιώνα. Κάποιοι ερευνητές λένε ότι τον σύνθεσε ο Μοναχός Θεοστήριχτος, άλλοι θεωρούν ότι τον έγραψε ο Όσιος Θεοφάνης ο Ομολογητής ο Γραπτός, Μητροπολίτης Νίκαιας και κάποιοι τον αποδίδουν στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό.

Οι Παρακλήσεις έχουν τροπάρια ικετευτικού χαρακτήρα προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Παρακαλούμε την Παναγία να μας θεραπεύσει από τις ψυχικές και τις σωματικές ασθένειες μας και να μας προφυλάξει από τους πειρασμούς. Τέλος, Την ικετεύουμε να μας δίνει δύναμη ώστε να συνεχίζουμε τον αγώνα της καθημερινής μας ζωής.

TOP NEWS