π. Αν. Κονάνος: Όλα του γάμου δύσκολα

  • Dogma
γάμο

Όλα του γάμου δύσκολα: «Πρέπει να βρεθεί λύση…», γράφει ο π. Ανδρέας Κονάνος.

Βρες τρόπο να σώσεις τον γάμο σου, να χαρείς τη συζυγία σου,να πετύχεις τα πρώτα όνειρα που ‘χες λίγα χρόνια πριν. Δεν παντρεύτηκες για να χωρίσεις.

Τα λόγια μου, ασήμαντα και φτωχά, χωρίς θεολογικές αξιώσεις. Δεν μπορούν να σταθούν σε μεγάλα συνέδρια. Ομως προσεύχομαι να μπορούν να ακουστούν στην καρδιά σου. Στο δωμάτιό σου, στο σπίτι σου, στη μοναξιά και στο μπέρδεμά σου. Δεν θέλω να σε πονέσω μα ούτε να σε χαϊδέψω ψεύτικα. Ομως, απ’ όσα μου λες και μου γράφεις κάθε ημέρα, ξέρω ότι ο γάμος σου περνάει δύσκολα τον τελευταίο καιρό.

Γι’ αυτό θα σου μιλήσω όσο πιο αληθινά μπορώ. Χωρίς να είμαι με το μέρος του ενός ή του άλλου. Είμαι και με τους δυο σας! Αν νιώσεις κάποια δυσφορία, εύχομαι να είναι τόση όση νιώθει το χέρι σου όταν πας να του βγάλεις ένα αγκάθι. Πονάει, αλλά μετά ανακουφίζεσαι και χαμογελάς. Δεν σου κάνω τον έξυπνο ούτε διδάσκω αφ’ υψηλού. Είμαι χειρότερος από σένα σε αρκετά. Είμαι σαν κι εσένα στα περισσότερα. Ανθρωπος.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνηθισμένος. Μιλάω με βάση όσα ακούω από ζευγάρια που χαίρονται πολύ τον γάμο τους ή δυσκολεύονται και νιώθουν τη βάρκα τους να μπάζει νερά και να αρχίζει να βουλιάζει…

Ακούω τα υπέροχα που μου λες και μου γράφεις, και θαυμάζω την ψυχή σου. Θέλω όμως να αποδείξεις όσα λες με την ευτυχία και την αγάπη σας. Με την ενότητα και το αγκάλιασμά σας. Στην πράξη! Στη σχέση σου, με τον άνθρωπό σου. Εύχομαι να πηγαίνεις πιο πέρα από τα λόγια, να νιώθεις πράγματα, να αφυπνίζεσαι, να προβληματίζεσαι και να επιτρέπεις το φανέρωμα της αγάπης του Χριστού στην καρδιά και τη σχέση σας. Πάντως, βρες τρόπο να σώσεις τον γάμο σου, να χαρείς τη συζυγία σου, να πετύχεις τα πρώτα σου όνειρα, που ‘χες λίγα χρόνια πριν. Δεν παντρεύτηκες εσύ για να χωρίσεις, είμαι σίγουρος. Ούτε ποτέ φανταζόσουν ότι λίγο καιρό μετά θα συζητάς τώρα τέτοια θέματα. Ολα του γάμου δύσκολα. Οντως. Πρέπει να βρεθεί όμως μια λύση. Η προσευχή σου, ο εκκλησιασμός σου, η ένωσή σου με τον Χριστό διά των μυστηρίων, η σχέση σου με έναν πνευματικό που θα σε βοηθήσει ουσιαστικά, η ηρεμία σου, η επαφή με τον πυρήνα τού είναι σου, εκεί όπου υπάρχει η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος και η Θεία Χάρη, εύχομαι, να κάνουν το θαύμα!

Σου αξίζει σίγουρα μια πιο όμορφη ζωή. Μην περιμένεις όμως να σ’ τη χαρίσουν και να τη χτίσουν άλλοι. Εσύ θα τη χτίσεις, με το αίμα της καρδιάς σου και με το Αίμα του Χριστού. Με το δάκρυ και το χαμόγελό σου. Με τον αγώνα και τις θυσίες σου. Με τη δουλειά που θα κάνεις κυρίως μέσα σου. Θέλεις ακόμα δουλειά, παραδέξου το. Αξίζει όμως να κάνεις τα πάντα για να σώσεις τη σχέση σας, να την ομορφύνεις, να την κάνεις ν’ ανθίσει και να γεμίσει την καρδιά σου χαρά, νόημα, δύναμη κι έκσταση.

Προσεύχομαι να γίνει το θαύμα που ακούει στο όνομα «οικογενειακή ευτυχία και ενότητα», «συζυγική αρμονία και γαλήνη»! Αν κάπου σ’ αυτά που θα διαβάσεις συμπίπτουμε, καλώς. Αν όχι, ας μένει η αγάπη. Το πιο σημαντικό, άλλωστε, είναι αυτό: Εσείς οι δύο να είστε καλά!

*Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Ολα του γάμου δύσκολα…», από τις εκδόσεις Αθως

Πηγή: simeiakairwn

TOP NEWS