Πεντηκοστή εορτάζομεν – του Ηγούμενου Μ. Εσφιγμένου

  • Dogma
Πεντηκοστή

Η νέα ζωή που επαγγέλλεται με την ενανθρώπησή Του ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός, η απηλλαγμένη από τα πάθη και τον θάνατο, είναι η αληθινή ζωή, για την οποία έχει πλάσει τον άνθρωπο. Είναι η παραδεισένια ζωή, η πλημμυρισμένη από αγάπη και χαρά. Την πρόγευση αυτής, της παραδεισένιας ζωής, βιώνει κανείς μέσα στον χώρο της Εκκλησίας!

Μέσα στην Εκκλησία συντελείται η αναδημιουργία του ανθρώπου μέσα από κάθε φάση της ζωής του. Η παρηγοριά και η ξεκούραση από την δύσκολη πραγματικότητα, η προσπάθεια υπέρβασης τού «εγώ» μέσω της αγάπης, η χαρά και η ευφορία που δημιουργεί στους πιστούς ο Εκκλησιαστικός κύκλος με την μία εορτή να διαδέχεται την άλλη, είναι καταστάσεις που προσφέρει με πολλή στοργή και αγάπη, σαν μάνα, η Εκκλησία στα παιδιά της. Η Πεντηκοστή είναι η τελευταία εορτή που επισφραγίζει τον κύκλο των εορτών που έχουν σχέση με την ενανθρώπηση του Χριστού. Η κάθοδος του Αγ. Πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής είναι η επισφράγιση της υποσχέσεως του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου. Η Πεντηκοστή είναι η απόδειξη της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον Θεό, όπως λέει ο άγιος Χρυσόστομος.

Ο Χριστός στην προηγούμενη δεσποτική εορτή ανέβηκε στους ουρανούς, αλλά υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί μας. Στην σημερινή εορτή κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα με την μορφή πυρίνων γλωσσών, φωτίζοντας τους αγραμμάτους μαθητές. Το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε από τους ουρανούς για να μείνει για πάντα στον κόσμο, να τον αγιάζει, να τον φωτίζει, να του διαμορφώνει την ζωή με τα χαρίσματά Του.

Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, μας τα απαριθμεί ο απ. Παύλος στην προς Γαλάτας επιστολή του: αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια. Αυτά τα χαρίσματα είναι το δώρο του Θεού για την πίστη και την αγάπη του ανθρώπου σ’ Αυτόν.

Μεγάλη η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο! Παρά την ασθενή και αμαρτωλή φύση του, ο καλός Θεός δεν έπαψε ποτέ να τον αγαπά και να εργάζεται την σωτηρία του, που είναι η επιστροφή σ’ Αυτόν!

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Η χάρις του Παναγίου Πνεύματος ας είναι προστάτις και βοηθός σε κάθε άνθρωπο, ώστε να φωτιστούν όλοι γνωρίζοντας την Αλήθεια, που είναι και ο σκοπός της σωτηρίας!

+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους

TOP NEWS