Προσκυνηματικός Τουρισμός – Ο Άγιος Παΐσιος στην Κόνιτσα

  • Δόγμα

Τα κέντρα του Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Ελλάδα.

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέραν των πολλών άλλων συνεπειών, αναμφισβήτητα επηρέασε, και όσο περνάει ο καιρός θα επηρεάζει περισσότερο, και τον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού. Ομόδοξοι Ρώσοι και Ουκρανοί, αυτή τη χρονιά θα καταφθάσουν ελάχιστοι προκειμένου να φθάσουν στα προσκυνήματα όλης της Χώρας.

Παρά ταύτα, όμως, ο λεγόμενος «εσωτερικός» προσκυνηματικός τουρισμούς εξελλίσσεται, κυρίως στα μεγάλα, στα ξεκουστά και γνωστά στους πολλούς προσκυνήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, εξαιτίας της πατρικής οικείας του Αγίου Παΐσίου του Αγιορείτου, αλλά και της Μονής του Γενεθλίου της Θεοτόκου, στο Στόμιο, όπου ο Όσιος διέμεινε τέσσερα χρόνια πριν μεταβεί στο Σινά.

Στην Κόνιτσα, στον τόπο όπου ο Άγιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια, πήγε σχολείο και εργάστηκε ως ξυλουργός μέχρι την στράτευσή του, ο προσκυνηματικός τουρισμός έχει αυξηθεί.

Το dogma.gr  επικοινώνησε με ιερείς της περιοχής οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των προσκυνητών έχει αυξηθεί, καταστώντας την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας σε θρησκευτικό κέντρο και τόπο έλξης πολλών προσκυνητών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το μοναστήρι όπου ασκήτεψε ο Όσιος, στο Στόμιο, η οικεία όπου μεγάλωσε και ανδρώθηκε, αλλά και η «Δεντροκκλησιά» του Αγίου, 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο (στο εσωτερικό μιας καμένης βελανιδιάς, ακολουθώντας τα βήματα του Αγίου Παϊσίου όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες), αποτελούν προσκυνηματικούς προορισμούς, που, πλέον, βρίσκονται στη λίστα των πρώτων θέσεων σε πολλά τουριστικά πρακτορεία και επιλέγονται ως προσκυνηματικοί προορισμοί από πολλές ενορίες και Συλλογους πανελλαδικά.

Προς τιμήν άλλωστε, του Οσίου, τον επικείμενο Ιούλιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, θα μεταβούν στα Ιωάννινα, όπου θα τελέσουν τα Θυρανοίξια του πρώτου ναού προς τιμήν του Οσίου Παΐσίου στην Ελλάδα, καταστώντας την περιοχή, μεταξύ άλλων και έναν ακόμη προσκυνηματικό προορισμό.

Πολλά άλλα προσκυνήματα, ως η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, η Παναγία της Τήνου, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, οι Άγιοι Νεοφανείς Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη στη Λέσβο, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, Ο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη, ο ταφός του Αγίου Παΐσίου στη Σουρωτή Χαλκιδικής, ο Άγιος Σπυρίδων στην Κέρκυρα, ο Άγιος Διονύσιος στη Ζάκυνθο, ο Άγιος Γεράσιμος στην Κεφαλλονιά, αποτελούν σταθερούς προσκυνηματικούς προορισμούς στον ελλαδικό χώρο, κάτι που, πέραν των άλλων, επιφέρει έσοδα στα ταμεία των προσκυνημάτων αυτών και τα καθιστά ικανά ώστε να συνεχίζουν να διατηρούνται στο χρόνο.

TOP NEWS