Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη Δημητριάδος: «Στόχος η αναζήτηση της ελπίδας στο πρόσωπο του Ιησού»

  • Dogma
μητροπολίτη

«Η αναζήτηση της ελπίδας στο πρόσωπο του Ιησού, ας είναι για όλους μας ο πιο ελπιδοφόρος στόχος, η πιο μεγαλειώδης προοπτική» αναφέρται μεταξύ άλλων στην πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιο του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

«Η ελπίδα, όμως, ήρθε πριν 2016 χρόνια στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, «ανατολή ανατολών» για όλη την ανθρωπότητα, που είχε κουραστεί να παραπαίει στα σκοτάδια. Έκτοτε οι αιώνες σταματούν κάθε Χριστούγεννα την οδοιπορία τους εμπρός στον Νεογέννητο Χριστό, και οι πιστοί αντλούν από Εκείνον στοργή, αγάπη και ελπίδα. Ναι, η ελπίδα ήρθε, και έρχεται διαρκώς ανάμεσά μας μέχρι τη συντέλεια των αιώνων. Έχει υπόσταση και όνομα. Είναι ο Ιησούς», σημειώνεται, επίσης, στο μήνυμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού προς τους πιστούς, με την αφορμή της έλευσης του νέου έτους.

Διαβάστε ακολούθως την πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιο του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου:

Ήρθε η νέα χρονιά και πανηγυρικά την υποδεχθήκαμε! Πρόβαλε στον ιστορικό χωροχρόνο φορτωμένη μύριες ελπίδες, όνειρα και ευχές, όπως προβάλλει η αυγή στο απέραντο στερέωμα, στεφανωμένη με πλήθος χρωμάτων, μαγευτικές αποχρώσεις και κάλλος ασύλληπτο. Και βέβαια, η ανατολή δεν θα είχε αυτή την εντυπωσιακή ομορφιά, αν δεν είχε προηγηθεί η αναμέτρησή της με το σκοτάδι της νύχτας και η σταδιακή επικράτησή της μέχρι την θριαμβευτική κατάληξη του πρωινού. Έτσι και η ανατολή του νέου χρόνου δεν θα είχε την αίγλη τόσο χαρμόσυνης γιορτής αν δεν γυρεύαμε άπληστα μια ακτίνα ελπίδας και αισιοδοξίας να φωτίσει τα σκοτάδια της ζωής μας, να ζωογονήσει τα κύτταρα της ύπαρξής μας, να θερμάνει τις καρδιές μας.

Μέσα στην αναστάτωση και αβεβαιότητα των καιρών μας έχουμε τόση ανάγκη από ελπίδα! Μας την υποσχέθηκαν οι μεγάλοι της γης, κι όμως, οι χρονιές που πέρασαν σημαδεύτηκαν από κρίση, αδικίες, τρομοκρατία, γεγονότα που οδήγησαν σε απόγνωση. Άλλοι στήριξαν την ελπίδα σε προγράμματα που προβλήθηκαν αρκετά, αναλύθηκαν διεξοδικά, στο τέλος, όμως, απογοήτευσαν μαζικά. Κάποιοι διεκήρυξαν πως η ελπίδα έρχεται, κι ακόμα την περιμένουν.

Είναι ο «Ων» και ο «Ην» και ο «Ερχόμενος». Γι’ αυτό και όποιος σήμερα γυρεύει την ελπίδα, ανεπίγνωστα αναζητά τον Ιησού. Όποιος ψάχνει την ειρήνη, χωρίς να το καταλαβαίνει, αναζητά Εκείνον, που είναι η όντως ειρήνη και η αναφαίρετη χαρά. Όποιος μέσα στα σκοτάδια της ζωής του λαχταρά το φως, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, αναζητά Εκείνον, που είναι το αληθινό και ανέσπερο φως του κόσμου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα και γλυκύτερη απαντοχή στη ζωή μας από την αίσθηση της παντοδύναμης παρουσίας Του. Όταν είναι σε εγρήγορση οι πνευματικές μας αισθήσεις και «καιομένη η καρδία» μας, μπορούμε να Τον αντιληφθούμε να βαδίζει δίπλα μας σε όλο το μήκος της επίγειας πορείας μας, όπως εκείνο το δειλινό της Ανάστασης προς Εμμαούς με τους μαθητές Του. Όταν δύο η τρεις είμαστε συναγμένοι στο όνομά Του, είναι εκεί ανάμεσά μας. Όταν προσερχόμαστε με επίγνωση στη Θεία Λειτουργία, ζούμε τη χάρη της Βασιλείας Του, και μεταμορφώνουμε το χρόνο μας σε αιωνιότητα.

Η ανατολή του νέου έτους είναι ιδανική ευκαιρία να κάνουμε μια αρχή, να ανακαλύψουμε την παρουσία Του ολόγυρά μας, να νοιώσουμε τη ζεστασιά της οικειότητας και τη χαρά της συνάντησής μας μαζί Του, να αναγνωρίσουμε την εικόνα Του, εκεί που ο Ίδιος θέλησε να τη συναντούμε. Είναι, ίσως, ο πιο θεοφιλής στόχος να αναζητήσουμε στην πονεμένη όψη των φτωχών και των κατατρεγμένων, των ξένων και ανέστιων, των μοναχικών και εμπερίστατων το φωτεινό βλέμμα του Χριστού μας να μας διαβεβαιώνει: Είστε οι ευλογημένοι του Πατρός μου. «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε.»

Είναι, όμως, εξ’ ίσου πολυσήμαντο και ελπιδοφόρο να αναζητήσουμε την παρουσία του Ιησού μέσα μας. Άραγε, κατεβαίνοντας στα ανεξερεύνητα προσωπικά μας βάθη, θα ανακαλύψουμε την αχειροποίητη εικόνα Του; Έχουμε ήδη ανοίξει τη σφραγισμένη καρδιά μας, για να εισέλθει Εκείνος, που δεν κουράζεται να στέκεται υπομονετικά επί την θύραν και να κρούει; Με πατρική λαχτάρα μας παρακαλεί, προσωπικά τον καθένα μας: «Παιδί μου δος μου την καρδιά σου. Μείνε κοντά μου και εγώ θα κατοικήσω μέσα σου».

Μέσα στην Εκκλησία μας βιώνουμε έντονα την παρουσία του Χριστού μας. Γι’ αυτό και δεν χάνουμε την ελπίδα ό,τι και να συμβαίνει γύρω μας. «Επί τον Κύριον ελπίδα πας τις κεκτημένος υψηλότερός εστί πάντων των λυπούντων.» Όποιος, δηλ. στηρίζει την ελπίδα του στον Ιησού, βρίσκεται πιο ψηλά, σε πλεονεκτικότερη θέση από όλους εκείνους που τον θλίβουν. ‘Η όπως πιο απλά διατύπωσε ο ποιητής:

Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε

στην πίστη επάνω την ελπίδα

τον είδα στη ζωή να μάχεται

μα πάντα ανίκητον τον είδα!

Αγαπητοί μου,

η αναζήτηση της ελπίδας στο πρόσωπο του Ιησού, ας είναι για όλους μας ο πιο ελπιδοφόρος στόχος, η πιο μεγαλειώδης προοπτική, ο πιο ζηλευτός προορισμός, που θα φωταγωγήσει πανηγυρικά την είσοδό μας στο νέο έτος.

Καλή χρονιά!

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος

TOP NEWS