ΠΥΛΩΡΟΣ: Πρωτοχρονιά και νέος Αρχιεπίσκοπος

  • Δόγμα

Το Φανάρι όμως, ως θεσμός, ως οικουμενικό σύμβολο, ως πατριαρχικός θώκος μιας εκκλησιαστικής παγκοσμιότητας της Ορθοδοξίας, χωρίς αμφιβολία, κυριαρχεί.

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, στην τελευταία συνεδρία αυτής, δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για εγγραφές στους καταλόγους από αλλαδοπούς προκειμένου να ψηφίσουν για τον υποψήφιο της προτίμησής τους. Η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι μια ενδεχόμενη αποδοχή τέτοιων αιτήσεων θα έφερνε τις εκλογές, ενδεχομένως, εκτός του χρονικού ορίου της 18ης Δεκεμβρίου, οπότε και μαίνεται να έχουμε την επιλογή των τριών εκλεκτών για το τριπρόσωπο με τον τρόπο που έως τώρα γνωρίζαμε.

Είναι όμως έτσι; Μαθαίνω πως οι Άγιοι Πατέρες δεν έλαβαν αυτή την απόφαση με αυτόν τον λόγο κατά νου. Όχι! Αυτό είναι προς διέρρευση, «προς τα έξω», δηλαδή, αυτό που πρέπει να ακούγεται. Η πραγματική αιτία είναι ότι οι αλλοδαποί ψηφοφόροι «υποκινούνται» από ξένες δυνάμεις, ώστε να επιχειρήσουν, με την επιρροή τους, προς την ανάδειξη ενός ή και περισσοτέρων «εκλεκτών» στο τριπρόσωπο! Σεναριολογία, ξένες δυνάμεις, ξένος δάκτυλος, επιρροές, έξωθεν παρεμβάσεις και στο τέλος Ιερή Συμμαχία!!! Έχω την αίσθηση ότι η πλέον αληθινή αιτία είναι η προεργασία, ώστε να συνταχθούν φίλοι και λιγότεροι συμπαθείς σε επισκοπικούς σχηματισμούς, εντός της Ι. Συνόδου, ικανούς, μετά το τριπρόσωπο να εκλέξουν τον πλέον…ικανό!

Το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και επλήγη ακόμη περισσότερο το γόητρό του μετά την αναμενόμενη διακοπή μνημόνευσης και εκκλησιαστικής κοινωνίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δεν έχει παραδώσει τα όπλα. Μάχεται, παραγκωνισμένο και περιθωριοποιημένο και μετά τις πολεμικές συγκρόυσεις στην Ουκρανία, να αναδειχθεί στην κυπριακή γη με κάθε τρόπο.

Το Φανάρι όμως, ως θεσμός, ως οικουμενικό σύμβολο, ως πατριαρχικός θώκος μιας εκκλησιαστικής παγκοσμιότητας της Ορθοδοξίας, χωρίς αμφιβολία, κυριαρχεί. Βέβαια, μένει να φανεί και στην πράξη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, δηλώνουν υπακοή στη Μητέρα Εκκλησία της Κων/λεως και ανύπωτο σεβασμό στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Οι υποψήφιοι δε και οι επιτελείς των ομάδων τους, τρέχουν από πόρτα σε πόρτα. Υποσχέσεις και δηλώσεις, αλήθειες και μισόλογα, συμμαχίες και αντιπάθειες, ένα είναι σίγουρο: πριν την Πρωτοχρονιά θα ψάλλουμε τη φήμη του νέου αρχιεπισκόπου της μεγαλονήσου. Και, όπως λέγει ο λαός, «κοντός ψαλμός, Αλληλούια».

Μετά την εκλογή να δω, μετά την εκλογή θα αναμετρηθεί η αλήθεια με τη ντροπή, η ουσία με τον τύπο! Και, τότε, είτε με τη συμβολή των αλλοδαπών ψηφοφόρων είτε όχι, οι εξελίξεις τρέχουν και οι υπέυθυνοι θα σταθούν έμπροσθεν των νέων θεσμικών ευθυνών τους! Με το καλό, λοιπόν, να κάνουμε Πρωτοχρονιά! Με το καλό ο νέος Αρχιεπίσκοπος!

Διαβάστε ακόμη:

TOP NEWS