Σιωπή στον κόσμο του ακατάσχετου λόγου

  • Dogma
σιωπή

Όταν έξω κυκλοφορεί λόγος ακατάσχετος για όλα, όταν το ουτιδανό κυριαρχεί στην πληροφόρηση, όταν οι λέξεις πλαστογραφώνται, όταν οι αντωνυμίες αντικαθιστούν τα ονόματα˙ εσύ να κινείσαι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Να ανακαλύπτεις την αξία της σιωπής.

Ώστε να μπορείς να αφουγκρασθείς τη φωνή των άλλων ―του Θεού και των ανθρώπων―, που σε καλούν να απαντήσεις στην κλήση τους για αγάπη. Μέσα στη σιωπή να κατεβείς στα βάθη του εαυτού σου, να φωτίσεις το έσωθέν σου σκότος και να ζητήσεις τη χάρη του Θεού για τη μεταμόρφωσή σου. Μέσα στη σιωπή να θυμηθείς τον προορισμό σου, να αναστοχασθείς την πορεία σου, να κάνεις διορθωτικές κινήσεις, να επαναπροσανατολισθείς προς την αγκαλιά του Θεού. Ασκούμενος στη σιωπή, ο λόγος σου να αποκτήσει βαρύτητα, οι λέξεις να καθαρθούν από τη φθορά, και ανοξείδωτες να εκφράσουν την πρωταρχική τους αθωότητα. Ώστε η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία˙ η εργασία, η οικονομία, η πολιτική˙ ο δάσκαλος, ο λειτουργός, ο συνάδελφος, να ηχήσουν ως κλητική δοξολογία.

Και αν νομίσεις ότι κατάφερες κάτι από τα πιο πάνω, και αν νομίσεις ότι άλλοι τα καταφέρνουν λιγότερο ― πολέμησε συνεχώς αυτήν την αλαζονεία, μην υποκύψεις στον πειρασμό αυτό ―, ποτέ μην υποτιμήσεις και ποτέ μην περιφρονήσεις κανέναν. Εσύ να θέτεις πάντες υπεράνω σου, να επιζητείς το μέγα έλεος του Φιλάνθρωπου Χριστού. Εσύ να αγωνίζεσαι να μετέχεις στην αιώνια, απροϋπόθετη και καθολική αγάπη του Θεού˙ που μεταμορφώνει, αγλαίζει, και αφθαρτίζει σύμπασα την κτίση.

Σταύρου Φωτίου/ Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

TOP NEWS