Στην αιωνιότητα ο καθηγητής Βασίλειος Φανάρας – Ένας καλός άνθρωπος

  • Δόγμα

Του Βασίλη Τσιαμάκη Θεολόγου ΕΚΠΑ

Για το Dogma.gr

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου του καθηγητή Βασιλείου Φανάρα. Μια είδηση που σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια του, στους οικείους του, στους συναδέλφους του καθηγητές στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στους φοιτητές του.

Ο προσφιλής καθηγητής ζων πάντοτε «εν Κυρίω», έφυγε χθες το απόγευμα από ανακοπή καρδιάς να συναντήσει τον Δημιουργό του που τόσο λάτρεψε. Έφυγε για να αναπαυθεί από τους πολλαπλούς κόπους του και τον προσωπικό του αγώνα στη διακονία του Θεού.

Ο Βασίλειος Φανάρας υπήρξε ευγενής και ταπεινός, χαρακτηριζόταν για την απλότητα και την φιλανθρωπία του. Αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο πανεπιστημιακό του έργο και ήταν δίπλα στους φοιτητές του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το όνομα του ήταν γνωστό στην ακαδημαϊκή κοινότητα για την καλοσύνη του και το ήθος του.

Ο Βασίλειος Φανάρας ήταν Επίκουρος Καθηγητής Βιοηθικής στη Θεολογική Σχολή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευθυντής του «Εργαστηρίου Ηθικής και Βιοηθικής των Θρησκειών«. Εμπειρογνώμονας Ηθικής και Ακεραιότητας της Έρευνας (Ethics Expert) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μέλος Ευρωπαϊκών Εταιρειών Βιοϊατρικής Δεοντολογίας και Γενετικής. Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων και Σύμβουλος Ηθικής του Golden Helix Foundation. Μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ITERA. Εξωτερικός εμπειρογνώμων της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ενεργός Αξιολογητής στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου. Ήταν Έγγαμος και πατέρας 4 παιδιών.

Με τη συνολική του δράση, ο Βασίλειος Φανάρας έδωσε παράδειγμα αφοσίωσης στις αρχές της Βιοηθικής και τα ιδανικά της. Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς για την Θεολογία και για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε από κοντά και θα είναι ο δικός μας φωστήρας.  «Δίκαιοι εἰς τὸν αἰῶνα ζῶσι, καὶ ἐν Κυρίῳ ὁ μισθὸς αὐτῶν, καὶ ἡ φροντὶς αὐτῶν παρὰ Ὑψίστῳ». (Σοφ. Σολ. 5.15). καλή Ανάσταση αγαπημένε μας καθηγητά.

TOP NEWS