Τα θετικά του κορωνοϊού

  • Dogma
χριστιανική οικογένεια

Τούτος ο ιός έχει τα θετικά του. Έφερε στο νου μας την αξία της ζωής, την αξία του να έχεις τους ανθρώπους σου δίπλα. Μας έδωσε μαθήματα ότι η ζωή είναι όμορφη στην απλότητα της, ότι τα υλικά αγαθά είναι άχρηστα χωρίς την υγεία. Αυτός ο ιός μας διδάσκει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι κάτω από την κοινή μοίρα της φθοράς και του θανάτου, ότι οι κοινωνικές θέσεις, η μόρφωση και τα προσόντα είναι δεδομένα κοσμικά που δεν είναι πάντα ικανά να σε σώσουν. Αλήθεια, ποσό εύκολα ένας ιός έκανε ίδιους τον πλούσιο και τον φτωχό, πόσο ίδια φοβάται ο στρατηγός με τον στρατιώτη, πόσο ίσα κινδυνεύει ο διάσημος με τον άσημο;

Γίναμε όλοι φυλακισμένοι για να κατανοήσουμε την αξία της ελευθερίας. Εξαρτήθηκε η ζωή από την πλαστική μάσκα και από το πλαστικό μπουκάλι αντισηπτικού. Πάψαμε να χαιρετάμε τον συνάνθρωπο, να απλώνουμε τα χέρια, να φιλάμε τους δικούς μας, να αγκαλιάζουμε τους φίλους μας, να χαϊδεύουμε τους γέροντες, να περπατάμε πιασμένοι χέρι χέρι με τον άνθρωπό μας, να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους συγγενείς μας, να επισκεπτόμαστε τους ανήμπορους συνανθρώπους μας. Πάψαμε να λειτουργούμε ως άνθρωποι. Ή μήπως τώρα λειτουργούμε όπως καλά κρύβαμε μέσα μας τόσα χρόνια; Μήπως έγινε πραγματικότητα το απρόσωπο πρόσωπό μας τώρα που έπεσε η μάσκα του προσωπείου και αναγκαστήκαμε να βάλουμε πλαστικές μάσκες για να καλύψουμε την γυμνότητα μας όπως ο Αδάμ στην πτώση του; Σε κάθε περίπτωση επαναδιαπραγματευόμαστε τις αξίες της ζωής. Με απλά λόγια θυμηθήκαμε ότι είμαστε πρόσκαιροι σε αυτό τον κόσμο.

Όλα τούτα είναι μέγας θεολογικός προβληματισμός στις προκλήσεις της εποχής μας. Είναι σίγουρο ότι ο προβληματισμός λύνει το όποιο πρόβλημα. Οφείλουμε να προβληματιστούμε για όλα. Γι’ αυτά που μέχρι σήμερα ήταν αυτονόητα. Γι’ αυτά τα πρωτοφανή που ζούμε. Γι’ αυτά που έφτασαν στην ζωή μας και την άλλαξαν, όχι ευχάριστα.

Ωστόσο δεν πρέπει να χάνεται η πίστη και η ελπίδα στο Θεό.

Εκεί προσβλέπουμε για λύση σε κάθε πρόβλημα και μόνο εκεί η λύση είναι ασφαλής.

Βασίλειου Γκρίλλα

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος 

 

TOP NEWS