ΘΕΟΔΡΟΜΟΣ: Όσιος Δανιήλ Κατουνακιώτης, ο ένσαρκος άγγελος

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου, Δ/ντου Σύνταξης τηε εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Όταν κοιμήθηκε ο άγιος Νεκτάριος, ο πρώην Πενταπόλεως, ανέλαβε την πνευματική καθοδήγηση των καλογραιών της Αίγινας ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης. Άλλωστε, οι δύο άγιοι ήσαν γνωστοί επί της γης και φίλοι και ο άγιος Νεκτάριος επήγαινε στο Όρος και ξεκουραζόταν κοντά στον έμπερο ασκητη των Κατουνακίων.

Έτσι, ο Γέρων Δανιήλ, διά αλληλογραφίας, μέρος της οποίας συμπεριλαμβάνεται σε πόνημα που αργότερα επιμελήθηκε και εξέδωσε η Συνοδεία του, ανέλαβε την πνευματική πρόοδο των μοναζουσών ως άλλος και δεύτερος πνευματικός πατέρας.

Αυτό δε που ξεχωρίζει είναι η καθάρια ασκητική γραμμή και διδαχή, μιας και ο έμπειρος ασκητής αναφέρεται σε γυναίκες μοναχές, κυρίως, όμως, αυτή η ασκητικότητα δεν είναι απόλυτη, αποστεωμένη, κοντόθωρη, αλλά φέρει αληθινή αγάπη, χωρίς αυτή να ακυρώνει το πνεύμα και την όλη φύση της ασκήσεως.

Και αυτό, στην ουσία, είναι έκφραση μιας ορθόπρακτης και αγιασμένης πολιτείας εν Χριστώ, ωσάν και αυτή που εβίωνε ο Γέρων τότε Δανιήλ, ο Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης, ο Σμυρνιός.

Δείτε ακόμη: 

TOP NEWS