Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Εθνική αυτοκτονία η «ιερή συμφωνία»

  • Dogma
Σαν σήμερα

 Την εκτίμησή του ότι τη συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργόυ «Δεν θα την εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος», εξέφρασε ο Σεβσμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σε συνέντευξή του, ενώ παράλληλα τη χαρακτήρισε «διχαστική» και «εθνική αυτοκτονία».

«Βεβαίως είναι διχαστική η συμφωνία… Αν δεν ήταν μεγάλο το ποσοστό των Ορθοδόξων θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά τώρα μιλάμε για ελληνοχριστιανικό πολιτισμό» σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Ο Μακαριώτατος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, αλλά αυτό την επομένη δημιούργησε εντύπωση, ανησυχία… Δεν μπορεί να περάσει αυτή η συμφωνία, τέτοια ενέργεια είναι εθνική αυτοκτονία» τόνισε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Μιλώντας για την κοινή συνέντευξη Ιερώνυμου-Τσίπρα παρατήρησε ότι ήταν «λάθος να δώσουν την εντύπωση ότι εμείς συμφωνούμε και θα χωριστεί η εκκλησία από το κράτος», ενώ για την Ιερά Σύνοδο τόνισε: «Την προσεχή Παρασκευή στην έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας θα δούμε τις απόψεις της, είμαι βέβαιος ότι στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι υπέρ της ενότητας του κράτους και της εκκλησίας μας για να σταθούμε σε αυτόν τον τόπο που επιβουλεύονται πάρα πολλοί».

«Αυτή τη στιγμή και όπως τόσους αιώνες πριν», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης, «υποχρέωση μας είναι η ελληνορθόδοξη ενότητα. Όλοι μαζί για το καλό της πατρίδας και για καλή συναλλαγή με τους γείτονες μας παρά να δημιουργούμε διχασμούς μέσα στην ίδια μας την πατρίδα».

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS