Τί θα φέρει το 2019 στην Εκκλησία – Η καυτή πατάτα του Αρχιεπισκόπου

  • Dogma
εκκλησίας

Ιδιαίτερα κρίσιμοι θα είναι οι πρώτοι μήνες του νέου έτους για την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς θα πρέπει πλέον να ολοκληρώσει τις συνομιλίες αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου τους προγούμενους μήνες.

Το μισθολογικό των ιερέων, η εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας, είναι οι καυτές πατάτες που έχει να αντιμετωπίσει ο Αρχιεπίσκοπος, την ώρα που κλήρος, ιεράρχες, Εκκλησία της Κρήτης και Οικουμενικό Πατριαρχείο μοιάζουν με…  καζάνι που βράζει.

«Εγώ έκανα το καθήκον μου από εδώ και πέρα θα δείξουν τα πράγματα», έχει δηλώσει λακωνικά ο Αρχιεπίκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ερωτηθείς για το αν φιλοδοξεί να αφήσει πίσω του ως έργο το «προσύμφωνο Τσίπρα -Ιερωνύμου», συμπληρώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά  ότι δεν έχει τέτοιες ματαιοδοξίες.

Από εδώ και πέρα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα κληθεί να λάβει τις όποιες αποφάσεις, την ώρα που έχει θέσει κόκκινη γραμμή στο θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου, όταν η Επιτροπή Διαλόγου η οποία συστάθηκε ειδικά για αυτό το λόγο, ολοκληρώσει το έργο της επί των καυτών θεμάτων της συμφωνίας.

Φυσικά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης, καθώς συχνά έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει μονομερώς σε αυτό το θέμα…

Δύσκολο το 2019 και για τις σχέσεις Αθήνας – Φαναρίου

Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις Αθήνας – Φαναρίου, καθώς μετά την κόντρα που ξέσπασε αναφορικά με το ναό του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά, τον οποίο το Πατριαρχείο κέρδισε δια της δικαστικής οδού.Τις ούτως ή άλλως έυθραυστες ισσοροπίες απείλησε η ανακοίνωση της «συφμωνίας» για την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε πλήρη άγνοια…

Ξεχωριστής σημασίας είναι συνεπώς η επόμενη κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραμένει σθεναρά αντίθετο, τόσο στο θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας, όσο και στο θέμα της αποπομπής των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσβλέπει πάντα στην καλή συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία» τόνιζε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά στην τελευταία σχετική  ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά και τη συνάντηση που είχε ο  Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τη Συνοδική Αντιπροσωπεία της Κρήτης.

Ωστόσο, η ματαίωση και μάλιστα την τελευταία στιγμή της συνάντησης της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κρήτης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, πυροδότησε νέες αντιδράσεις με τον Πρόεδρο των Κληρικών Κρήτης να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Φάγαμε πόρτα, αλλά δεν υποστέλλουμε τη σημαία».

Λυδία λίθος οι εκλογές;

Δεν είναι διόλου απορίας άξιον το γιατί αρκετοί προσβλέπουν στις εκλογές του 2019, ως τη λυδία λίθο ως προς την προωθούμενη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας για τον πολυπόθητο κατευνασμό των… πνευμάτων.

Οι επικείμενες εκλογές μοιάζουν να είναι ο … άσσος στο μανίκι του Πρωθυπουργόυ, προκειμένου να μη χρειαστεί να …βγάλει ο ίδιος τα κάστανα από τη φωτιά, έχοντας, ωστόσο, χάσει το πλεονέκτημα να αξιποιήσει ενδεχομένως προεκλογικά τα χρήματα που θα εξοικονομούσε από την έξοδο των 10.000 ιερέων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS