Το «δωμάτιο» του Αγίου Νεκταρίου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Αρεταίειου Νοσοκομείο, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, στην Αθήνα.

Εκεί, στο προσκύνημα αυτό μάλλον, ως έχει μεταποιηθεί στις ημέρες μας, εκοιμήθη οσιακά ο Άγιος Νεκτάριος ο θαυματουργός, ο πρώην Πενταπόλεως.

Πλήθος προσκυνητών, εντός και εκτός του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθημερινά προσέρχονται και προσκυνούν εκεί που ο ταπεινός άγιος της Αίγινας νοσηλεύθηκε, για σύντομο χρονικό διάστημα, αποδεχόμενος με καρτερία, υπομονή και ταπείνωση τη φροντίδα των νοσηλευτών και ιατρών της εποχής εκείνης.

Μάλιστα δε, σήμερα, ο προσκυνητής, έξωθεν του δωματίου του Αγίου θα αναγνώσει την κάτωθι επιγραφή, η οποία στήθηκε για να θυμίζει σε όλους το πέρασμα από εκεί, κάποτε, του ταπεινού δεσπότη και Σχολάρχη της Ριζαρείου: «Στο δωμάτιο τούτο, εκοιμήθη οσιακώς το βράδυ της Κυριακής 8 Νοεμβρίου 1920, ο εν Αιγίνη Άγιος Νεκτάριος, Μητροπολίτης Πενταπόλεως, ο θαυματουργός. Εδώ έγινε και το πρώτο θαύμα μετά την Κοίμησή του, σε νοσηλευόμενο ασθενή».

Αλλά, ποιος μπορεί να μιλήσει για τον ταπεινό άγιο της Αίγινας, που τόσα και τόσα υπέμεινε εν ζωή; Στο τέλος της ζωής του διασύρθηκε κατηγορούμενος για ηθικό παράπτωμα εις βάρος πνευματικής θυγατέρας του Μοναχής. Ο Άγιος υπέμεινε θαυματουργικά. Όμως, ο “θεράπων ιατρός” χρόνος, κατά τον Iερό Χρυσόστομο, βεβαίωσε την φυσική ακεραιότητα της Μοναχής (μέσω γραπτής ιατρικής γνωματεύσεως) και επικύρωσε το αδέκαστο της ηθικής και πνευματικής φυσιογνωμίας του ιλαρού Γέροντα. 

Ό Άγιος Νεκτάριος, ως τονίσαμε, κοιμήθηκε στην Αθήνα την 8η Νοεμβρίου 1920, (10.30μμ), στο Αρεταίειο νοσοκομείο, ύστερα από δίμηνη νοσηλεία. Υπέφερε από οξεία προστατίτιδα. Το Ιερό Σκήνωμα μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στην Αίγινα στον ιερό περίβολο της Μονής της Αγίας Τριάδος, σύμφωνα με επιθυμία του ιδίου. Η συμμετοχή κλήρου και λαού υπήρξε κατακλυσμιαία.

Ακολούθησαν αρκετές ανακομιδές των Ιερών του λειψάνων, γεγονός που μεταλαμπάδευε την αγιότητα του γέροντα και διατυμπάνιζε σε όλο τον κόσμο πως «Ζει Κύριος ο Θεός» και «Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού». 

Το Νοέμβριο του 1961 έγινε η Ανακήρυξη του Αγίου. Οι καμπάνες του μοναστηριού χτυπούσαν πανηγυρικά αδιάκοπα. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις παρέμειναν παροιμιώδεις.

Σήμερα, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης έχει την υψοποιό ευλογία να φυλάσσει ως πολύτιμο θησαυρό την Αγία Κάρα και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού. Επιπρόσθετα, στην ως άνω Ιερά Μονή, κάθε ευλαβής προσκυνητής δύναται να έρθει σε αγιαστική επαφή με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου, να ενημερωθεί και να θαυμάσει το πλούσιο συγγραφικό του έργο και να προσκυνήσει ταπεινά τον τάφο του, ιερή πηγή θείας θαλπωρής και παραμυθίας.

TOP NEWS