Το επικίνδυνο παιχνίδι της Μόσχας στα σύνορά μας

  • Δόγμα

To θέμα της ονομασίας της νέας Εκκλησίας των Σκοπίων έχει αρχίσει πλέον να απασχολεί Φανάρι και Αθήνα. Η Ρωσία, η οποία ήθελε να καθιερώσει από την πίσω πόρτα το όνομα «Ορθόδοξη Εκκλησία τη Μακεδονίας-Αρχιεπικσοπή Αχρίδος», πλέον, με τον πιο επίσημο τρόπο, το έχει αποδεχτεί μέσω Σερβίας, εκμεταλλευόμενη τους φανατικούς της γειτονικής χώρας.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη.

To θέμα της ονομασίας της νέας Εκκλησίας των Σκοπίων έχει αρχίσει πλέον να απασχολεί Φανάρι και Αθήνα. Η Ρωσία, η οποία ήθελε να καθιερώσει από την πίσω πόρτα το όνομα «Ορθόδοξη Εκκλησία τη Μακεδονίας-Αρχιεπικσοπή Αχρίδος», πλέον, με τον πιο επίσημο τρόπο, το έχει αποδεχτεί μέσω Σερβίας, εκμεταλλευόμενη τους φανατικούς της γειτονικής χώρας.

Την ίδια στιγμή κάνει επίδειξη ισχύος στην Αφρική, τα Βαλκάνια και βεβαίως στην Ουκρανία, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια για ενότητα στην ορθόδοξη κοινότητα.

Οι προθέσεις της αυτές επιβεβαιώνονται καθημερινά με πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει το γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Εκκλησίας ως προάγγελο των ενεργειών που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, επισκέπτεται τα Σκόπια όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος.

Ο κ. Αντώνιος, με τις ευλογίες του Κύριλλου, συναντήθηκε με εκπροσώπους της νέας Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντάς τους Ιεράρχες της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», αγνοώντας με προκλητικό τρόπο τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις θέσεις της Ελλάδας.

Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη ρωσικής εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας μετά τις εξελίξεις και την επάνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στην κανονικότητα, ο κ. Αντώνιος μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο τους χαιρετισμούς και τις θερμές ευχές του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, συγχαίροντας για άλλη μια φορά τον «Προκαθήμενο της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδος για την παραχώρηση της κανονικής αυτοκεφαλίας». Η εμμονή της Μόσχας στο όνομα της Εκκλησίας, όπως κάνει και το Πατριαρχείο Σερβίας (επίσης με τον ίδιο προκλητικό τρόπο), ερμηνεύεται ως μία ακόμη πρόκληση σε βάρος του Φαναρίου και της Αθήνας, αλλά και προάγγελος των κινήσεων του Κύριλλου μετά το τέλος του πολέμου.

Πριν από λίγες μέρες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εξηγώντας τη στάση της Μόσχας, τόνισε: «Σε όλα τα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας, αυτοί που μας τα χαλούν είναι οι Ρώσοι, δυστυχώς. Πάντοτε υποσκάπτουν τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φθονούν και ζηλεύουν το προβάδισμά του μέσα στην Ορθοδοξία, δεν ανέχονται γιατί να είμαστε εμείς οι πρώτοι και αυτοί να είναι οι πέμπτοι κατά σειράν».

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πόλεμο στην Ουκρανία την ώρα που οι Πατριάρχες Μόσχας και Σερβίας, Κύριλλος και Πορφύριος, σε πλήρη αρμονία, επιχείρησαν να ξεπλύνουν την εισβολή χαρακτηρίζοντάς την εσωτερική σύγκρουση (Κύριλλος) και για αδελφοκτόνο πόλεμο «που τροφοδοτείται καθημερινά από το εξωτερικό»(Πορφύριος).

Το μόνο παρήγορο σε ό,τι αφορά τους Ορθόδοξους των Βαλκανίων είναι η κοινή στάση του συνόλου των Εκκλησιών στο θέμα του Κοσσόβου, όπου οι ορθόδοξοι βρίσκονται σε διωγμό από την κυβέρνηση της Πρίστινα.
Οι Κοσσοβάροι έχουν ζητήσει αυτοκέφαλη Εκκλησία, αλλά το αίτημα έχει απορριφθεί από το Φανάρι, την Αθήνα και βεβαίως τη Σερβία και τη Μόσχα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε την παρέμβασή του για την προστασία των ορθοδόξων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου να απαγορεύσει την επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας στη Μονή του Πεκίου, την ιστορική πρώτη καθέδρα του Πατριαρχείου Σερβίας.

Η «χρυσή τομή» απομακρύνεται ως λύση και στην περίπτωση των ορθοδόξων της Αφρικής, όπου η Μόσχα προκειμένου να τιμωρήσει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας γιατί ταυτίστηκε στο Ουκρανικό με το Φανάρι, ίδρυσε παράνομα εξαρχία, χρησιμοποιώντας μεθόδους μυστικών υπηρεσιών. Η «εισπήδηση» που επιχειρεί η Μόσχα έχει μεν καταδικαστεί από τους περισσότερους εκκλησιαστικούς ηγέτες, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Κύριλλο να προωθεί τις θέσεις του μέσω της ιεραποστολής, εξαγοράζοντας ιερείς . «Το Πατριαρχείο Μόσχας δωροδοκεί μ 200-300 ευρώ φτωχούς ιερείς στην Αφρική για να στηρίξει την «ανέντιμη εισβολή της στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», με την βοήθεια και τη στήριξη της ρωσική πρεσβείας». Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».

Ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης είναι και οι σχέσεις των Εκκλησιών στην Ουκρανία όπου «φιλορώσοι» και «κανονικοί» (αναγνωρισμένοι από το Φανάρι), βρίσκονται σε θέσεις μάχης, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να παρεμβαίνει σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες και να αναστείλει την υπηκοότητα 13 Ιεραρχών και Ιερέων της Ουκρανικής Εκκλησίας για συνεργασία με τις ρωσικές αρχές.

Το θέμα των διώξεων κατά των φιλορώσων ιεραρχών έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ των ορθοδόξων και σε συνδυασμό με την δήμευση περιουσιών των μονών που ανήκουν στην από τον Ονούφριο Εκκλησία, η οποία παραμένει υπό τη σκέπη της Μόσχας, έχει ανοίξει πληγές που δύσκολα θα κλείσουν.

TOP NEWS