Τρίκκης Χρυσόστομος: Απαγορευτικό σε ψάλτες και νεωκόρους να είναι υποψήφιοι

  • Δόγμα

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Μπορεί η επίσημη Εκκλησία στις εθνικές εκλογές να απαγόρευσε (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία), την εμπλοκή σε αυτές των κληρικών, τώρα, στις δημοτικές και περιφερειακές, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς πολλοί ψάλτες και νεωκόροι είναι υποψήφιοι.

Στα Τρίκαλα, αυτές οι υποψηφιότητες προκάλεσαν την οργή του μητροπολίτη Χρυσόστομου, ο οποίος, με επιστολή του προς τους εφημερίους των Ναών της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, ζητά «την αυστηρή ουδετερότητα της τοπικής Εκκλησίας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές» και απειλεί με παύση από τα καθήκοντά τους υποψήφιους μέχρι τις εκλογές.

Στην επιστολή αναφέρει:

«Αγαπητοί μου πατέρες,

Εξ όσων πληροφορούμαι, πολλοί εκ των συνεργατών Σας και Μέλη Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, επιθυμούν να κατέλθουν ως υποψήφιοι Σύμβουλοι στις Επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Είναι παρήγορο που στις ημέρες ιδιοτέλειας που διανύουμε υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς. Όμως, Σας γνωρίζω ότι εμείς ως Εκκλησία οφείλουμε να διατηρήσουμε απόσταση από κάθε είδους ανάμειξη στις εκλογικές εξελίξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, παρακαλώ όσοι εκ των συνεργατών Σας κατέλθουν υποψήφιοι στις Δημοτικές ή Περιφερειακές εκλογές και αποτελούν Μέλη Εκκλησιαστικών Συμβουλίων ή και Εργαζόμενοι στον Ιερό Ναό (Νεοκώροι, Ιεροψάλτες κ.λπ.) να υποβάλλουν την παραίτησή τους στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Σας Ναού και έπειτα, με ευθύνη Σας, να την διαβιβάσετε προς την Ιερά Μητρόπολη».

Η παρέμβαση του κ.Χρυσόστομου έρχεται λίγες μέρες πριν την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 50.000 πολίτες. Ο αυξημένος αριθμός υποψηφίων, λόγω «Καλλικράτη», είναι λογικό να προκαλεί προβλήματα στους επικεφαλής των ψηφοδελτίων, οι οποίοι δυσκολεύονται στη συμπλήρωσή τους, οπότε αναγκάζονται να απευθυνθούν παντού, ειδικά στις μικρές περιοχές.

Οι εκλογές αυτές, όμως, από τη φύση τους, «αναγκάζει» πολλούς παράγοντες της Εκκλησίας (ψάλτες, νεωκόρους κλπ.) να ασχοληθούν με αυτές, έμμεσα ή άμεσα.

Είναι βέβαιο ότι σε πολλούς συνδυασμούς συμμετέχουν συγγενείς πρώτου βαθμού στα ψηφοδέλτια, οπότε η εμπλοκή των ιεροψαλτών και νεωκόρων είναι δεδομένη.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Η κατάσταση όμως γίνεται χειρότερη από τη στιγμή που άνδρες και γυναίκες, που είναι κοντά στην Εκκλησία, καταβαίνουν ως υποψήφιοι και μοιραία εμπλέκονται στις εκλογές, μετατρέποντας τους ναούς σε «προσωπικά εκλογικά κέντρα», κάτι που προκαλεί εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Πέραν της άμεσης ή της έμμεσης εκλογής, έχουν καταγραφεί και πολλές περιπτώσεις όπου ψάλτες ή νεωκόροι συμμετέχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία υπέρ κάποιου υποψηφίου  «ως υπεύθυνοι πολίτες», που ασχολούνται «εκ πεποιθήσεως με τα κοινά».

Εκτός αυτών, οι μητροπολίτες της χώρας βρίσκονται μπροστά στο φαινόμενο πολλοί ιερείς να εμπλέκονται στις εκλογές «αναζητώντας ψήφους», ακόμη και με επισκέψεις σε σπίτια ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ιερέα στην Ήπειρο, ο οποίος στις περασμένες εκλογές περνούσε από σπίτι σε σπίτι υπέρ του γιού του. Αντίπαλος του γιού του ιερέα πληροφορήθηκε το γεγονός και οι δύο κατέληξαν στην αστυνομία, χωρίς να δοθεί παραπέρα συνέχεια.

Οι μητροπολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά τέτοια περιστατικά και για τον λόγο αυτό συνιστούν στους ιερείς, αλλά και τους ψάλτες και τους νεωκόρους, να απέχουν από κάθε «πολιτική δραστηριότητα για να μη διχαστεί το ποίμνιο».

Άλλωστε, είναι πρόσφατη η απόφαση της Συνόδου, αλλά και του συνόλου των μητροπολιτών, με την οποία απαγόρευε την οποιαδήποτε εμπλοκή κληρικών και ανθρώπων της Εκκλησίας στις εθνικές εκλογές. Η Σύνοδος κατέληξε στην συγκεκριμένη απόφαση με αφορμή τη συμμετοχή  του κόμματος «Νίκη» στις εκλογές, υπέρ του οποίου είχαν εκφραστεί ιερείς, αλλά κυρίως μοναχοί από τη Βόρεια Ελλάδα. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, υπήρχαν καταγγελίες για δράση πολλών κληρικών και ανθρώπων της Εκκλησίας υπέρ του συγκεκριμένου κόμματος, το οποίο κατάφερε να μπει στη Βουλή, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η Εκκλησία, αν και γνωρίζει ότι σε αυτές τις εκλογές που έχουν έντονο τοπικό χρώμα είναι δύσκολο να ελέγξει την κατάσταση, τις επόμενες μέρες, για μια ακόμη φορά, θα συστήσει αποχή από τις προεκλογικές δραστηριότητες υποψηφίων και συνδυασμών, αν και κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν θα φέρει αποτελέσματα.

TOP NEWS