Βεροίας Παντελεήμων: Δε μπορούμε να χαρίσουμε το όνομα Μακεδονία

  • Dogma
βεροίας

«Δε μπορούμε να χαρίσουμε ούτε να δανείσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας ή παράγωγό του σε οποιονδήποτε λαό το διεκδικεί, γιατί είναι σαν να προδίδουμε την ταυτότητά μας, την ιστορία μας, τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο που εξέδωσε αναφορικά με το Μακεδονικό ζήτημα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων.

Την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη λύση τονίζει στην εγκύκλιο του, ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων. » Δε θα ανεχθούμε την καπήλευση του ονόματος της Μακεδονίας και της ελληνικής της ταυτότητος», υπογραμμίζει, επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος Βεροίας.

Η εγκύκλιος αναφέρει:

† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης
της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
ΠΡΟΣ τον ιερόν κλήρον και τον ευσεβή λαόν της καθ’ ημάς θεοσώστου Επαρχίας.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Για μία ακόμη φορά επιχειρείται να δοθεί λύση στο πρόβλημα με το όνομα της γειτονικής μας χώρας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, των Σκοπίων. Για μία ακόμη φορά επιχειρείται να βρεθεί μία λύση στο χρονίζον όντως και οδυνηρό για εμάς τους Έλληνες ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας κάτω από την πίεση των συνθηκών που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα στη γειτονική χώρα και τις πιέσεις των ισχυρών του κόσμου.

Αντιλαμβανόμασθε τις όποιες καλές ή φαινομενικά καλές προθέσεις της νέας ηγεσίας των Σκοπίων και τα αποτελέσματα μιάς μακροχρόνιας προπαγάνδας βασισμένης στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας για το ελληνικό όνομα και την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας που δημιούργησε αλυτρωτικές ψευδαισθήσεις στους γείτονές μας.

Επιθυμούμε τη λύση του προβλήματος, γιατί έχουμε συναίσθηση ότι και η μη επίλυσή του δημιουργεί τετελεσμένα που δεν είναι προς όφελος της αληθείας και της ιστορίας μας. Επιθυμούμε τη διευθέτηση του ζητήματος, όχι όμως εις βάρος της αλήθειας, εις βάρος της ιστορίας μας, εις βάρος της ελληνικής ταυτότητος ηρωικής και αγιοτόκου γης της Μακεδονίας μας, για την ελευθερία της οποίας θυσιάσθηκαν οι πατέρες μας. Επιθυμούμε την ειρηνική συμβίωση και συνεργασία με τους γείτονές μας, αλλά διακηρύσσουμε στεντορεία τη φωνή ότι αυτές δεν μπορούν να στηριχθούν στα θεμέλια αλυτρωτικών διεκδικήσεων ή ψευδωνύμων ταυτοτήτων.

Δεν μπορούμε να χαρίσουμε ούτε να δανείσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας ή παράγωγό του σε οποιονδήποτε λαό το διεκδικεί, γιατί είναι σαν να προδίδουμε την ταυτότητά μας, την ιστορία μας, τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας.

Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την ανησυχία μας και την αγωνία μας για τις εξελίξεις και τις κυοφορούμενες αποφάσεις και τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι ως πολίτες αλλά και ως Εκκλησία που αγωνισθήκαμε για να διατηρήσουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, δεν θα ανεχθούμε την καπήλευση του ονόματος της Μακεδονίας και της ελληνικής της ταυτότητος.

Διάπυρος προς τον Θεόν ευχέτης
Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

TOP NEWS