«Ζεσταίνεται» η συζήτηση για τη Μητρόπολη Μαντινείας

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί την εκκλησιαστική επικαιρότητα, άσχετα αν πολλοί εκ της αρχιεπισκοπής αυλής επιθυμούν να το υποβαθμίσουν προς ώρας.

Μία μητρόπολη κοντά στην Αθήνα, ιστορικότατη, που θα άρεσε σε πολλούς να «διακονήσουν» και, απ᾿ όσα μαθαίνω, πολλοί είναι οι μνηστήρες και όσοι ορέγονται αυτού του μητροπολιτικού θώκου την καθέδρα.

Ονόματα; Όχι, δεν το έκανα ποτέ και, πιστεύω, πως ούτε θα το πράξω στο μέλλον. Άλλωστε, και μόνον ότι ετούτη την ώρα κοσμεί την μητρόπολη ο από Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, ως Τοποτηρητής, ένας εμβριθής μητροπολίτης και εις εκ των διαμαντιών που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος, και αυτό από μόνο του αρκεί, ώστε να αποτρέψει να τολμήσει κάποιος να υπεισέλθει σε «παρέλαση» ονομάτων. Άλλωστε, στον αρχιεπισκοπικό χώρο, λίγο ούτε πολύ, διανέμονται οι θέσεις προ πολλού, χατίρια δεν παραγράφονται και δεν παραθεωρούνται.

Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, άπαντες. Το έχουμε ανάγκη όλοι, ο λαός του Θεού, η ίδια η Εκκλησία, ο ίδιος ο κλήρος μας. Να σταθούμε επί των υψηλών και επουρανίων θιασώτες και ουχί επί των επιγείων και καταχθονίων μύστες και προστάτες.

Οι συζητήσεις πληθαίνουν και για τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Εντός του 2024; Το πότε θα φύγει ο αρχιεπίσκοπος από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο, έχει άμεση σχέση με τη χρονική στιγμή που θα πληρωθεί η θέση του μητροπολίτου Μαντινείας και, πολύ περισσότερο, με την επιλογή και εκλογή του προσώπου που θα πληρώσει την κενή και χηρεύουσα θέση της ιστορικής αυτής μητρόπολης.

Πάντως, για να τα λέμε όλα, κάτι άκουσα για εκλογή πολλών ακόμη Επισκόπων, βοηθών, ώστε και όλοι να χαίρονται και χατίρια να μην παραγκωνίζονται.

Έχει ο Θεός. Εδώ είμαστε και θα τα λέμε!

TOP NEWS