Αδελφοποίηση ευρωπαϊκών ιδρυμάτων ανακουφιστικής φροντίδας

  • Dogma
αδελφοποίηση ευρωπαικών ιδρυμάτων

Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση ευρωπαϊκών ιδρυμάτων ανακουφιστικής φροντίδας.

Η αδελφοποίηση ευρωπαϊκών ιδρυμάτων ανακουφιστικής φροντίδας πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Ιδρυμάτων Hospice Casa Sperantei από το Brasov της Ρουμ.ανίας, το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής αδελφοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» στα Σπάτα.

Σκοπός της αδελφοποίησης των τριών Ιδρυμάτων είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας σε ζητήματα Ανακουφιστικής Φροντίδας, νομοθεσίας και διασφάλισης ποιότητας, καθώς επίσης η χάραξη πολιτικών ενημέρωσης του κοινού για την Ανακουφιστική Φροντίδα, η υλοποίηση από κοινού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η εκπόνηση κλινικής έρευνας.

αδελφοποίηση ευρωπαικών ιδρυμάτων

Και τα τρία Ιδρύματα είναι πρωτοπόρα στις χώρες τους στη δωρεάν παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και τις οικογένειές τους και στοχεύουν στην πρόληψη και ανακούφιση των ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων που προκαλεί μία απειλητική για τη ζωή νόσος. Η Ανακουφιστική Φροντίδα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του θρήνου και πένθους.

Τα αδελφοποιημένα Ιδρύματα δραστηριοποιούνται επιπλέον και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση λειτουργών υγείας και του κοινού σε θέματα που άπτονται της Ανακουφιστικής Φροντίδας και τη νομική κατοχύρωσή της.

Το Hospice Casa Sperantei ιδρύθηκε το 1996. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας παγκοσμίως, με δύο Κέντρα στο Βουκουρέστι και το Brasov, απασχολεί 180 υπαλλήλους, ενώ λειτουργεί ξενώνες (hospices) για ενήλικες και παιδιά ασθενείς με απειλητική για τη ζωή νόσο, προγράμματα κατ’οίκον νοσηλείας και ημερήσιας φροντίδας και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο εκπαίδευσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου ιδρύθηκε το 1971 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός φιλανθρωπικός Οργανισμός που στηρίζει και ανακουφίζει ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους, ενώ προωθεί, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό για θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και ανακούφισης. Σήμερα λειτουργεί δύο κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, την «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία και το «Ευαγόρειον» στη Λεμεσό.

Η «Αροδαφνούσα», το πρώτο κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Κύπρο, δημιουργήθηκε το 1976 και λειτουργεί ξενώνα, ενώ προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες κατ’οίκον φροντίδας και μεταφορά ασθενών σε όλη την Κυπριακή επικράτεια.

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής από το Μάρτιο του 2010. Αποτελεί το μοναδικό κέντρο ανακούφισης ενήλικων ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα προσφέροντας στήριξη, ανακούφιση και ελπίδα μέσω υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας, κέντρου ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης όπου συνδυάζεται η ανακουφιστική φροντίδα και υποστήριξη με δημιουργική απασχόληση των περιπατητικών ασθενών, αλλά και φροντίδα κατά την περίοδο του πένθους. Ταυτόχρονα αναπτύσσει εκπαιδευτικό έργο και προωθεί την κοινωνική δικτύωση για ζητήματα Ανακουφιστικής Φροντίδας και συνηγορεί προς την Πολιτεία για την ανάπτυξη του κατάλληλου νομικού πλαισίου. Υπό κατασκευή είναι ο Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας, το πρώτο Hospice στην Ελλάδα για ασθενείς με καρκίνο, ενώ έχει ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών και σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα.

αδελφοποίηση ευρωπαικών ιδρυμάτων

Η τελετή αδελφοποίηση των τριών ιδρυμάτων, που συνεργάζονται ήδη αγαστά, άνοιξε με μια σύντομη αλλά καρδιακή ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου ο οποίος καλωσόρισε τους Ρουμάνους και Κύπριους αδελφούς, τους ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη και την τεχνογνωσία που προσφέρουν στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» από την αρχή της λειτουργίας της, ενώ παρουσίασε σύντομα το όραμα και τα στάδια εξέλιξης της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».

Στη συνέχεια στο βήμα προσήλθαν η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» κα Μαρία Ιωαννίδου, η οποία αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και την προσφορά της «Αροδαφνούσας» στους Κύπριους που πάσχουν από καρκίνο από το 1976 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του έως σήμερα, και η Αναπλ.Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Brasov και Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Εθνικής Ανάπτυξης ζητημάτων Ανακουφιστικής Φροντίδας της Ρουμανίας κα Daniela Mosoiu, η οποία υπογράμμισε τη σχέση αγάπης που συνδέει τα ιδρύματα και δήλωσε ότι με χαρά θα μοιραστούν την εμπειρία που έχουν αποκομίσει από τη Φροντίδα 20.000 ασθενών και την εκπαίδευση 19.500 ατόμων στο Ίδρυμά τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας από τους εκπροσώπους των τριών Ιδρυμάτων ως επισφράγιση της αδελφοποίησης και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ.Πέτρος Φιλίππου και ο Δήμαρχος Ανθούσας-Γέρακα-Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, οι οποίοι καλωσόρισαν τους Ρουμάνους και Κύπριους αδερφούς, μίλησαν με θαυμασμό για το έργο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», αναγνώρισαν τη σπουδαιότητά του και δήλωσαν τη συμπαράσταση της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο καθηγητής Νευρολογίας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου κ.Ιωάννης Ευδοκιμίδης, Ιερείς της Μητροπόλεως, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εργαζόμενοι και εθελοντές της Μονάδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» και πλήθος φίλων της.

TOP NEWS