Αφιέρωμα στα 100 χρόνια Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

  • Dogma
γενοκτονίας

Την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ, καθώς και την Ημέρα εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα τιμήσει η Τοπική μας Εκκλησία, με επίκεντρο τον προσφυγικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, σύμβολο των ξεριζωμένων προσφύγων.

Όπως κάθε χρόνο, ο Ναός της Ευαγγελίστριας, σε συνεργασία με τούς Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», «Ίωνες» και «Μνήμες Προσφύγων», διοργανώνει διήμερο λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που φέτος θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος η μνήμη των Αγίων της Μικρασιατικής καταστροφής τιμάται μαζί με την Ημέρα εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που με απόφαση της ελληνικής πολιτείας είναι η πρώτη Κυριακή μετά την 14η Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι η επέτειος των 100 χρόνων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην οποία θα είναι αφιερωμένη η κεντρική πολιτιστική Εκδήλωση του Διημέρου, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στην συνδιοργάνωση της οποίας συμμετέχει και η Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων θα έχει ως εξής: το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6μ.μ., θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, με αρτοκλασία και θείο Κήρυγμα, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου.

Στη συνέχεια, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας, θα  πραγματοποιηθεί Εκδήλωση Μικρασιάτικης Μνήμης πού θα περιλαμβάνει Ομιλία από τον Ελλογιμώτατο Δρ κ. Ζήση Φωτάκη, Επίκουρο Καθηγητή Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με θέμα «Η Ελλάδα στην Μικρά Ασία, 1919-1922. Κρίσιμες Παράμετροι, επιλογές και αποτελέσματα ενός επικού εγχειρήματος». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Μεικτή Χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι» και θα παρουσιάσει η κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, Γραμματέας του Δ. Σ. της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες». Την εκδήλωση θα κλείσει ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου μας, Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου θα τελεστούν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Στο τέλος της Λειτουργίας θα τελεσθεί ιερό Μνημόσυνο από τους Συλλόγους για τους κεκοιμημένους πρόσφυγες και αμέσως μετά θα λάβει χώρα η επίσημη Επιμνημόσυνη Ακολουθία, για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την παρουσία των αρχών της πόλης. Θα ακολουθήσει σύντομη Επετειακή Ομιλία, Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του προαυλίου του Ιερού Ναού.

Στις 6.30μ.μ. θα τελεσθούν ο Μεθεόρτιος Εσπερινός και η Παράκληση προς τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Οι Εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν και θα κορυφωθούν με μία μεγάλη Επετειακή Πολιτιστική και Μουσική Εκδήλωση, στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας στις 8 το βράδυ της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένη στα 100 Χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919-2019). Στην Εκδήλωση αυτή θα μιλήσει ο Ελλογιμώτατος κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου». Θα ακολουθήσει Συναυλία με ποντιακά και μικρασιάτικα τραγούδια από το Μουσικό Σύνολο «Ραστωδία». Τραγουδούν η Ελεάνα  Βαρελά και ο Γιώργος Παυλίδης. Συμμετέχουν τα Χορευτικά Σύνολα της Ενώσεως Ποντίων Νομού Μαγνησίας και των τριών Μικρασιατικών Συλλόγων: το «Εγγλεζονήσι», οι «Ίωνες» και «Μνήμες Προσφύγων». Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Εκδήλωση θα έχει ο Θανάσης Δραγάνης.

Την Εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και θα κλείσει ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος.

 

TOP NEWS