«Αφιέρωμα στη γυναίκα του τόπου μας»

  • Dogma
γυναίκα

Μέσα στην χαρά της Αναστάσεως πραγματοποιήθηκε με   επιτυχία η μουσικοχορευτική Εκδήλωση με τίτλο «Αφιέρωμα στην γυναίκα του τόπου μας»,  την οποία διοργάνωσε η Ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας, το απόγευμα της Κυριακής του Παραλύτου 29 Απριλίου,  στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού –  Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου.

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν η κ. Ιωάννα Πανταζή – Παπαδημητρίου και η κ.  Ασημίνα Αντωνίου, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προϊσταμένου της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π.  Ιωάννου Αυγέρη, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Ποιμενάρχη μας για την ευχή και ευλογία του να πραγματοποιηθεί η Εκδήλωση στο όμορφο  και υπερσύγχρονο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και  τους πιστούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο.

Ακολούθως η Ενοριακή  χορωδία απέδωσε τραγούδια για τη Μακεδονία υπό τη Διεύθυνση του μουσικού κ. Δημητρίου Γρίβα συνοδεία πιάνου από τον μουσικό Κ. Παναγιώτη Γρίβα. Επίσης επίκαιρα παραδοσιακά τραγούδια για την ηρωίδα, ελληνίδα μάνα απέδωσαν οι ερμηνεύτριες κυρίες Βασιλική Λαμπροπούλου και Εμμανουέλα Αγγελακοπούλου συνοδεία Λαούτου υπό τον κ. Ανδρέα Λενά.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων παίδων, εφήβων και ενηλίκων της Ενορίας υπό την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κυρίου Κωνσταντίνου Φλώρου. Οι περίπου 100 μικροί και μεγάλοι χορευτές με τις εκπληκτικές παραδοσιακές φορεσιές, τις οποίες κατασκεύασαν με πολύ μεράκι οι κυρίες της Ενορίας,  ενθουσίασαν τους θεατές από τους οποίους απέσπασαν δυνατά και παρατεταμένα χειροκροτήματα, ενώ κατά την διάρκεια των χορευτικών από τον προβολέα παρουσιάζονταν το κείμενο του τραγουδιού με εικόνες για την ηρωίδα, Ελληνίδα μάνα και πραγματοποιήθηκε δρώμενο το παραδοσιακό ζύμωμα του ψωμιού.

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού εκ μέρους ολοκλήρου της Ενορίας εις ένδειξιν τιμής σεβασμού και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο της μητέρας του Σεβασμιωτάτου, αξιοτίμου κ. Μαρίας Πρωτοπαπά,  της απένειμε τιμητική πλακέτα ως πρότυπο ρωμιάς γυναίκας και μάνας καθώς και μια όμορφη ανθοδέσμη, μία ευγενική κίνηση, η οποία συγκίνησε άπαντες τους παρευρεθέντες. Ακολούθως στο βήμα ανήλθε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος  χαιρέτησε  την εκδήλωση και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας για την τιμητική απονομή στο πρόσωπο της μητέρας του.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, χαίρω κι εγώ με την δική σας χαρά και καμαρώνω μαζί με σας τα παιδιά μας. Σας συγχαίρω διότι αναδεικνύεται Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά την Ενορία σας, προβάλλοντας στην Ελληνορθόδοξη ταυτότητα και παράδοσή μας.

Συγχαίρω του δύο Ιερείς π. Ιωάννη και π. Αντώνιο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, την πρεσβυτέρα κ. Ελευθερία Αυγέρη καθώς και όλα τα μέλη της Ενορίας για την πολύ όμορφη και διδακτική αυτή εκδήλωση και σας ευχαριστώ πολύ για την βράβευση της μητέρας μου.

Είναι βέβαια δική σας, διότι μένει εδώ στη Λαμία 22 χρόνια και θα πρέπει να σας πω ότι είναι μια ταπεινή χριστιανή. Ουδέποτε καυχήθη ότι έχει υιό Μητροπολίτη. Ζει με ταπείνωση και διάκριση, διανύοντας το 101 έτος της ηλικίας της με πλήρη διαύγεια και δύναμη σωματική και ψυχική.

Η γυναίκα του τόπου μας πρέπει να έχει ως πρότυπο και παράδειγμά της την Παναγία. Δια της Θεοτόκου παίρνει αξία η γυναίκα. Η χριστιανή Ελληνίδα μάνα είναι ένα ανάχωμα στην σημερινή ισοπεδωτική κοινωνία. Θα έρθει εποχή, όπου στα σχολεία δεν θα διδάσκετε η χριστιανική αγωγή. Τον ρόλο αυτό μόνο η Ελληνίδα μάνα και γιαγιά θα μπορεί να τον αναλάβει. Αυτές θα διδάξουν στα παιδιά μας τον Χριστό και την Ελλάδα για να διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα της πίστεως και της φιλοπατρίας».

Στην συνέχεια το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ετίμησε για την προσφορά της στο πολυποίκιλο έργο της Ενορίας την πρεσβυτέρα κ. Ελευθερία Αυγέρη, τον χοροδιδάσκαλο κ. Κωνσταντίνο Φλώρο καθώς και όλα τα μέλη των χορευτικών τα οποία παντοιοτρόπως συνεισέφεραν στο έργο της ενορίας, προσφέροντας τους λουλούδια.

Τέλος  εκ μέρους της ενορία προσεφέρθη κέρασμα σε όλους.

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου καθώς και μεγάλο πλήθος Ενοριτών και φίλων της Ενορίας.

29 γυναίκα 19a 8_0 7_0 4_1

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS