«Αφορίζουν» την καταργηση της Κυριακής αργίας

  • Dogma

ΔΟΓΜΑ| Μαρία Παπαβλάχου | Την πλήρη αντίθεση τους στο ενδεχόμενο της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εκφράζουν με δηλώσεις τους στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων  Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Παπαβλάχου Μαρία

Μητροπολίτες όπως ο Αιτωλίας κ. Κοσμάς, θεωρούν πως το θέμα είναι βαθύτερο και κάνουν λόγο για «αποχριστιανισμό του λαού», ενώ ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης λέγοντας «Πρέπει να εφαρμοστεί η εντολή του Κυρίου» αναφερόμενος στην Εντολή για την 7η ημέρα.

Εκτός όμως από τις θρησκευτικές προεκτάσεις του θέματος, οι Ιεράρχες φαίνεται πως αντιλαμβάνονται και τις κοινωνικές. «Είναι εκτός πραγματικότητας όσοι υποστηρίζουν ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προωθείται η ανάπτυξη» λέει στο www.dogma.gr ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος αλλά και ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος που σχολιάζει με νόημα « Ας είχαμε λεφτά να αγοράσουμε όλες τις άλλες ημέρες που έχουμε περιθώριο και ας αφήναμε την Κυριακή για την ξεκούραση των ανθρώπων».

Ιδιαίτερα σκληρός όσον αφορά το θέμα είναι και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Ο Μητροπολίτης εξαπέλυσε μάλιστα δριμεία επίθεση κατά του Υπουργού Ανάπτυξηςενώ από άμβωνος πριν μερικές μέρες υπενθύμισε τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού λέγοντας πως: «Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είναι αφορισμένο και καταραμένο, και βάνετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογίαν».

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμοςσημειώνοντας πως «Ασχολούμαστε όλο με αριθμούς και ξεχνάμε την ψυχή μας. Πότε οι έμποροι θα δουν τα παιδιά τους, πότε θα δουν τις οικογένειές τους, πότε θα ξεκουραστούν και θα πάρουν δύναμη;».

Από τη πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ζητά δημοψήφισμα για να φανεί αν το θέλει ο λαός λέγοντας πως «Η Κυριακή είναι μέρα Κυρίου. Ποιος θα βάλει τα χέρια του στη φωτιά κ. υπουργέ της εργασίας; Αν τα βάλετε θα καούν. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

Αλλά και ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης λέγοντας του «σας παρακαλώ να μη προχωρήσετε σ’αυτήν την απόφασι καταργήσεως της Κυριακής αργίας ενάντια στο θέλημα του Θεού και στην επιθυμία των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών Εμπόρων και Εμποροϋπαλλήλων»

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

Μητροπολίτης Φιλίππων

«Η διδασκαλία της εκκλησίας και οι παραδόσεις οι ιερές, υποχρεώνουν εις τον απόλυτο σεβασμό της Κυριακής ως ημέρα αργίας, σωματικής αναπαύσεως και ημέρα ευκαιρίας της αληθινής λατρείας του Θεού.

Η επίκληση λόγων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση ή με άλλα δεδομένα οικονομικού χαρακτήρα, δε μπορούν και δεν είναι δυνατόν, οι λειτουργοί της Εκκλησίας όπως και η Εκκλησία με τα κανονικά όργανά της, να αποδεχθούν αυτού του είδους τις πρακτικές»

ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Μητροπολίτης Αρτης

Από καθαρά εκκλησιαστική άποψη, δεν είναι σωστό να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή που είναι ημέρα αφιερωμένη στη λατρεία του Θεού. Η αγορά δε σώζεται με την εργασία της Κυριακής. Είναι εκτός πραγματικότητας όσοι υποστηρίζουν ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προωθείται η ανάπτυξη

ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Μητροπολίτης Φλωρίνης

«Διαφωνώ ριζικότατα με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Η εντολή του Θεού είναι ξεκάθαρη. 6 μέρες εργασία και η 7η ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο. Οι χριστιανοί το πρωί να πηγαίνουν στην εκκλησία και το απόγευμα σε διάφορες εκδηλώσεις, αναγνώσεις ιερών κειμένων, επισκέψεις σε νοσοκομεία κλπ. Αρκεί να εργαστεί κάποιος 6 ημέρες και την έβδομη απλά να ξεκουραστεί. Πρέπει να εφαρμοστεί η εντολή του Κυρίου»

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Μητροπολίτης Δωδώνης

«Νομίζω ότι όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και γκρίνια. Ας είχαμε λεφτά να αγοράσουμε όλες τις άλλες ημέρες που έχουμε περιθώριο και ας αφήναμε την Κυριακή για την ξεκούραση των ανθρώπων. Δεν λέω εκκλησιασμό γιατί οι περισσότεροι δεν εκκλησιάζονται. Όλοι όμως χρειάζονται ξεκούραση».

ΚΟΣΜΑΣ

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

«Η Κυριακή δεν είναι μέρα απλή. Είναι η μέρα λατρείας του 3αδικού θεού και ορίστηκε ως τέτοια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο άνθρωπος κάποτε πρέπει να ξεκουράζεται. Δεν είναι ούτε σίδερο ούτε ατσάλι.

Λατρεύοντας το Θεό την Κυριακή του δίνεται η ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός άλλωστε, έδωσε μάχη για την καθιέρωση της αργίας και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Πίσω απ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να πολεμήσουν την ορθοδοξία και να απομακρύνουν το λαό από τη λατρεία του Τριαδικού Θεού.

Παρακαλούμε τους ηγέτες μας να τηρούν και να μην απεμπολούν τις αρχές μας και να μην αποχριστιανίζουν το λαό μας».

TOP NEWS