Αγία Τριάδα Μαύρικα: Το εντυπωσιακό μισοβυθισμένο βυζαντινό μνημείο- Φωτο

  • Dogma
τριάδα

Η Αγία Τριάδα του Μαύρικα αποτελεί σημαντικό βυζαντινό μνημείο  που το 90% του κτίσματος, επί 25 χρόνια, βρίσκεται μέσα στο νερό.

Το μνημείο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, στην διάβρωση από το νερό και την ανάπτυξη υδρόβιας βλάστησης (καλαμιώνων) κοντά στο κτίσμα και πιθανόν μέσα σ’ αυτό.

Βρίσκεται στην τοποθεσία Μαύρικα, πέντε χιλιόμετρα νότια του Αγρινίου, κοντά στη λίμνη Λυσιμαχία και πρόκειται για σπάνιο κτίσμα, που ανασκάφτηκε με μεγάλο κόπο.

«Ο ναός ανήκει στον τύπο του ελεύθερου σταυρού… της πρώτης παραλλαγής κατά Ορλάνδο, όπου τα «τέσσερα σκέλη του σταυρού κατασκευάζονται ισοµήκη, σχηματίζουν δηλαδή τον λεγόμενο «ελληνικόν σταυρόν». Στη δυτική πλευρά χτίστηκε σε μεταγενέστερη εποχή ορθογώνιος νάρθηκας, ερειπωµένος σήμερα. Οι τοίχοι είναι χτισμένοι µε ελαφρά επεξεργασµένους λίθους και ανάμεσά τους σε οριζόντιες στρώσεις έχουν τοποθετηθεί πλίνθοι. Οι καµάρες και ο τρούλος χτίστηκαν με πλίνθους και µόνο σε ορισμένα σηµεία παρεμβάλλονται λίθοι, που δεν αποκλείεται να προέρχονται από μεταγενέστερες επισκευές. O ψηλός τρούλος, µε την ηµισφαιρική στέγη, διαθέτει τέσσερα μεγάλα μoνόλοβα τοξωτά παράθυρα, που περιβάλλονται µε οδοντωτή ταινία. Μικρότερο δίλοβο φωτιστικό άνοιγµα διατρυπά την αψίδα του Ιερού µε πλίνθινο διαχωριστικό πεσσίσκο στη µέση.» Έτσι περιγράφει το κτίσμα ο κ. Παλιούρας που το ανέσκαψε.

Πρόσφατα μαθητές του 5ου Γυμνασίου που ασχολούνται με την μελέτη και προβολή του βυζαντινού μνημείου   θεώρησαν σωστό να εκφράσουν τον προβληματισμό τους στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην επιστολή τους, αναφέρονται στην περιγραφή του σημαντικού μνημείου και στην σημερινή του κατάσταση, μισοβυθισμένο και εκτεθειμένο στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Πηγή: agrinionews.gr

TOP NEWS