Άγιο Όρος: Η Μονή Εσφιγμένου εκπέμπει SOS – Aλλεπάλληλες δολιοφθορές σε οικήματα και εγκαταστάσεις

  • Dogma
ηγούμενος

Είναι αδιανόητο για το Άγιο Όρος να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα! Σε ένα τόπο προσευχής και άσκησης είναι ανήκουστο να υπάρχουν λημέρια και κρυψώνες από όπου «άγνωστοι» μπορούν να οργανώσουν εφόδους εναντίον αγιορειτών γερόντων.

Πρόσφατα συνέβησαν σε μικρό χρονικό διάστημα 3 δολιοφθορές σε οικήματα και εγκαταστάσεις της Μονής Εσφιγμένου. Αρχικά ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή αγροικιών εντός Αγίου Όρους στην έκταση της Μονής Εσφιγμένου με διάλυσή τους και κλοπή των υλικών που τις απαρτίζουν. Έπειτα, πριν λίγες μέρες ήταν η απόπειρα καταστροφής εγκαταστάσεων από κουκουλοφόρους σε μετόχι της Μονής μας στην Ιερισσό Χαλκιδικής με πυρπόληση και πρόκληση πυρκαγιάς. Μετά ήταν η καταστροφή μιας γεννήτριας που χρησιμοποιούσαν οι Εσφιγμενίτες πατέρες που κατοικούσαν στο κελί του Αγίου Τρύφωνος για τις ανάγκες των εργασιών τους. Τελευταίο κρούσμα ήταν οι καταστροφές σε κατάστημα εκτός Αγίου Όρους που συνεργάστηκε με την Μονή μας.

Είναι αδιανόητο για το Άγιο Όρος να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα! Σε ένα τόπο προσευχής και άσκησης είναι ανήκουστο να υπάρχουν λημέρια και κρυψώνες από όπου «άγνωστοι» μπορούν να οργανώσουν εφόδους εναντίον αγιορειτών γερόντων. Δυστυχώς, το κεντρικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου έχει μετατραπεί σε λημέρι εγκληματιών. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι εκεί και τι όπλα κρύβονται. Τα περίπου 5-8 άτομα της ηγετικής ομάδας της κατάληψης και περίπου 20 «υποτακτικοί» τους απαγορεύουν την πρόσβαση στο κεντρικό κτήριο της Μονής στις αρχές της πολιτείας που προστατεύουν το Άγιο Όρος. Οι ευγενικές παρακλήσεις της αστυνομίας δεν εισακούονται. Η κατάσταση των κειμηλίων, τα ονόματα των εισερχομένων και εξερχομένων στη Μονή και το Άγιο Όρος είναι άγνωστα.

Όσο η αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, κάποιοι την πολεμούν ανηλεώς. Όσο θα κτίζουμε και θα φροντίζουμε, άλλοι θα καίνε και θα γκρεμίζουν.

Όλα αυτά γίνονται στην προσπάθεια να κάμψουν το ηθικό μας. Νομίζουν πως θα τα παρατήσουμε και θα παραιτηθούμε. Αυτό όμως δεν είναι στο χέρι μας. Δεν μπορούμε να προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε η Ορθόδοξη Εκκλησία αναθέτοντάς μας αυτό το διακόνημα. Δεν θα αφήσουμε το Άγιο Όρος να γίνει κέντρο διερχομένων, ληστών και παρανόμων. Δεν θα περάσει η απόπειρα καταστροφής του Αγίου Όρους και η δημιουργία «γκρίζων ζωνών» εντός του!

Είμαστε γνώστες του τι είναι ικανοί να κάνουν οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας. Εξωεκκλησιαστικά άτομα που φοράνε ράσα στο παρελθόν μας επιτέθηκαν, μας άφησαν αιμόφυρτους και μισοπεθαμένους. Σκοπός τους είναι να μας αποτελειώσουν εμάς και να εκφοβίσουν όσους ευσεβείς ανθρώπους μας βοηθούν.

Η συκοφάντηση της αδελφότητας της Μονής μας είναι άνευ προηγουμένου. Σε αυτή συμμετέχουν δυστυχώς και κάποια ΜΜΕ προωθώντας την προπαγάνδα των καταληψιών. Μας έχουν στοχοποιήσει με ανηλεή επίθεση ψευδών. Φανατίζουν τους οπαδούς τους στοχοποιώντας μας. Οπαδοί οι οποίοι με δήθεν «ένθεη» μανία θέλουν να μας «αποσατανικοποιήσουν», με τον ίδιο τρόπο που διαλαλεί η Ρωσική ηγεσία θα κάνει για τον υπόλοιπο κόσμο.

Καλούμε όλα τα υγιή μέλη της Εκκλησία μας και του τόπου μας, να συστρατευθούμε πριν είναι «πολύ αργά για κλάματα» για το Άγιο Όρος, την πατρίδα μας και την κοινωνία!

αρχιμ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου

TOP NEWS