Άγιο Όρος: Λαμπρή πανήγυρις Παναγίας Πορταϊτίσσης στην Ιερά Μονή Ιβήρων

  • Dogma
παναγίας

Σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και συμφώνως προς την Αγιορείτικη Παράδοση εορτάσθηκε, την Τρίτη της Διακαινησίμου, η κατά θαυμαστόν τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η Ακολουθία του Πανηγυρικού Όρθρου και ο Αγιασμός στο Καθολικό της Μονής και εν συνεχεία ξεκίνησε η Ιερά Λιτάνευση της Περισπούδαστος Εικόνος της Παναγίας, συνοδεία όλων των προσκυνητών στα κτήματα και στα παρεκκλήσια του Μοναστηριού, η οποία και κατέληξε στο Κάθισμα της Μονής, το Καθολικό του οποίου είναι ο μόνος Ιερός Ναός στον οποίο τελείται η Θεία Λειτουργία, εκτός του μοναστηριού, με την παρουσία της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, ο Προηγούμενος αυτής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Βασίλειος Γοντικάκης, καθώς επίσης Ιερομόναχοι και Διάκονοι από Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, ενώ παρέστησαν ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και ο δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης.

Εν συνεχεία, η εικόνα μετεφέρθη στο Αγίασμα, το οποίο ευρίσκεται πλησίον του καθίσματος, όπου σύμφωνα με την παράδοση την πρωτο-τοποθέτησε ο μοναχός Γαβριήλ, όταν την έβγαλε από τη θάλασσα το 1004, και διενεμήθη το αντίδωρο στους πιστούς.

Ακολούθησε η Παραδοσιακή Αγιορείτικη Πανηγυρική τράπεζα, κατά την διάρκεια της οποίας ακούσθηκαν επίκαιροι Αναστάσιμοι Λόγοι Πνευματικής Οικοδομής και Ευχές, τόσο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη όσο και από τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων π. Βασίλειο Γοντικάκη.

παναγίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TOP NEWS