Άγιο Όρος: Τρία κλιμάκια σήμερα στην μοναστική πολιτεία για τις ζημιές από τον σεισμό – Στο «μικροσκόπιο» έντεκα μονές

Στο Άγιο Όρος κατευθύνονται σήμερα, με τα οχήματά τους, τρία κλιμάκια πολιτικών μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους σε έντεκα μονές της χερσοννήσου τουΆθω. Στόχος είναι η αξιολόγηση της στατικής επάρκειας των κτισμάτων και η λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή πιθανών καταρρεύσεων, σε περίπτωση νέου ισχυρού σεισμού.
Η πρώτη αυτοψία, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, παρείχε καθησυχαστικά στοιχεία για τη στατικότητα των περισσότερων μονών. Ωστόσο, ανέδειξε και την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, με εκτιμώμενο κόστος αποκατάστασης που κυμαίνεται μεταξύ έξι και επτά εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ότι τέσσερις μονές – Ξενοφώντος, Αγίου Παντελεήμονος, Σίμωνος Πέτρα και Δοχειαρίου – χρήζουν κατεπειγόντων επεμβάσεων για την αποτροπή περαιτέρω φθορών. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του ThessToday.gr, αντίστοιχες ζημιές έχουν καταγραφεί και σε ακόμη τρεις μονές.
Δεδομένης της ανάγκης για ταχεία και εκτενή αποτίμηση της κατάστασης, αποφασίστηκε η συγκρότηση τριών ξεχωριστών συνεργείων μηχανικών – έναντι του ενός που μετείχε στην πρώτη φάση των ελέγχων – ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία. Τα σημερινά συνεργεία θα αναπτυχθούν σε έντεκα μονές, ενώ θα διενεργηθεί έλεγχος και στο Πρωτάτο, όπου έχουν εντοπιστεί φθορές σε ιστορικά ψηφιδωτά.
Στο επίκεντρο οι πιο επιβαρυμένες μονές
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί αρχικά στις μονές Ζωγράφου και Κωνσταμονίτου, οι οποίες βρίσκονται εγγύτερα στο επίκεντρο του πρόσφατου σεισμού. Παράλληλα, θα ελεγχθούν και οι μονές Χιλανδαρίου, Διονυσίου, Γρηγορίου και Αγίου Παύλου.
«Οι μοναχοί ζουν με τον φόβο ενός νέου σεισμού και δεν έχουν προλάβει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Ανησυχούν πως μπορεί να χαθούν ιστορικά στοιχεία των μονών», δηλώνει στο ThessToday.gr ο Ηλίας Περτζινίδης, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και γενικός διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ). Όπως εξηγεί, ο κυριότερος κίνδυνος αφορά την κατάρρευση κρίσιμων δομικών στοιχείων, όπως πασάλων και τυμπάνων, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε τρούλους, τοιχογραφίες και ανεκτίμητα ψηφιδωτά.
Τα πρώτα συμπεράσματα από τη σημερινή αυτοψία αναμένονται το απόγευμα, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθούν πλήρεις τεχνικές προτάσεις από τα εμπλεκόμενα κλιμάκια – το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το ΚΕΔΑΚ, το ΙΤΣΑΚ και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ – για την ενίσχυση και προστασία των ιστορικών μοναστηριών του Αγίου Όρους.