Αγιοκατάταξη του εθνομάρτυρος Ανανία Λαμπάρδη, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας

  • Δόγμα

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε στην Αγιοκατάταξη του εθνομάρτυρος Ανανία Λαμπάρδη, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας

Μία ιδιαίτερα σημαντική όσο και χαρμόσυνη ημέρα ήταν η Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, τόσο για τη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, όσο και για την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, αφού η  Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε στην Αγιοκατάταξη του – καταγόμενου από την Δημητσάνα Αρκαδίας – εθνομάρτυρος Ανανία Λαμπάρδη Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας.

Είχαν προηγηθεί το αίτημα του  Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου προς τη  Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδευόμενο από την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα, ο οποίος κατέχει την έδρα της Αγιολογίας, όντας ο μοναδικός στα Βαλκάνια στο συγκεκριμένο αντικείμενο, και εν συνεχεία η ομόφωνη θετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Το χαρμόσυνο γεγονός έγινε δεκτό με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς των Ιερών Μητροπόλεων Μονεμβασίας και Σπάρτης και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, στην οποία ο Μητροπολίτης Σπάρτης  αυτή την περίοδο είναι και Τοποτηρητής.

Παράλληλα, ο κ. Ευστάθιος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλο Μαντζαβράκο και άλλους κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας, τέλεσε, εμφανώς συγκινημένος, δέηση στην προτομή του Αγίου, έμπροσθεν της ιερής εικόνας του, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

TOP NEWS