Στην επαρχία η σχέση με την Εκκλησία πολλές φορές αποκτά μια διαφορετική οπτική, η οποία αποτυπώνεται και με τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους. Όπως διαβάσαμε στο site του πολιτιστικού και μορφωτικού συλλόγου Μικροβαλτινών του νομού Κοζάνης, στην περιοχή τους βρίσκεται ένα ιδίατερο στρατιωτικό εκκλησάκι-μνημείο.

Το Μικρόβαλτο είναι ένα χωριό της Κοζάνης με περίπου 600 κατοίκους και στον επαρχιακό δρόμο που πάει προς την κοντινή κοινότητα του Τρανόβαλτου, θα δει -στο μέσο της διαδρομής και αριστερά- το εκκλησάκι, μικροσκοπικό αλλά εντυπωσιακό με πέντε τρούλους και καλοδιατηρημένο!

Το εκκλησάκι, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στην πρόσοψή του, «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΥΠΟ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΟΥ 596 ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖ (5ου ΣΥΝΤ/ΤΟΣ) ΕΝ ΕΤΕΙ 1951. ΑΦΙΕΡΩΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗΝ ΤΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΑΓΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΝ».

Σε δυο περιπτώσεις κινδύνευσε να καταστραφεί, αλλά σώθηκε χάρη στις παρεμβάσεις και την εθελοντική συνεισφορά των περίοικων. Την πρώτη κατά τη διάνοιξη του δρόμου, όπου και είχε καταστραφεί ο μαρμάρινος περίβολος και τη δεύτερη κατά το σεισμό του 1995, όταν και κατέπεσε τμήμα των τρούλων του. Κι όμως, παρά τις καταστροφές και την απομόνωση, παραμένει ακόμη και σήμερα όρθιο χάρη στην φροντίδα των κατοίκων της περιοχής!